• DOLAR 32.593
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2490.184
  • ...
Hz. Havle Binti Hakim (ra)- 1
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hz. Havle binti Hakim, Rasulullah Efendimiz`e (sav) ilk inanan hanım sahabilerden... Ashabı kiram arasında zühd ve takva ile tanınmış bulunan Hz. Osman b. Maz`un ile evlenmiş ve bu mutlu evliliği takiben İslam diniyle de müşerref olmuştu. Hz. Hatice annemizin vefatından sonra Efendimiz `in tekrar evliliği konusunda dünürlük yapan bir bahtiyar...

Dini konuları öğrenme hususunda çekinmeden, mahrem mevzuları dahi Efendimiz`e rahatlıkla soran, bilgilenmek için gayret eden ilim aşığı bir hanım... Medine`de ilk vefat eden muhacir Hz. Osman İbni Maz`un`un eşi...

Hz. Osman İbni Maz`un cahiliye döneminde bile içki içmeyen akıllı bir gençti. Arkadaşlarına, “ben aklımı gideren, benden daha düşük kimseleri benimle alay ettiren içkiyi içmem”, derdi. Temiz yaratılışlı, dürüst bir insandı. Bir gün eve mutlu bir şekilde, güler yüzle neşeli olarak geldi. Hanımı Hz. Havle binti Hakim ona:

“Ne var ne yok Ebu Saib?” dedi. O da:

“İyilik, güzellik var! Muhammed`e tabi oldum. Yeni dine girdim. İslam`la şereflenen ilk on üç kişiden biri oldum. Geceleyin kardeşim Kudame`yi de götüreceğim.” dedi. Hanımı Hz. Havle de hiç tereddüt göstermeden “Ben de Ebu Saib”, dedi.

Hz. Osman İbni Maz`un gülerek: “Sen de Kudame`nin hanımı Safiyye binti Hattab ile...” dedi. Hep birlikte toplanıp Rasulullah Efendimiz`e geldiler. Huzurunda Kur`an`dan ayetler dinlediler. Yeni din İslam hakkında bilgiler edindiler. Kelime-i şehadet getirerek İslam`la şereflendiler.

Hz. Havle binti Hakim evinde huzur ve saadeti, gönlünde büyük bir mutluluğu yakalamıştı. Kocasıyla birlikte ibadet ediyor, sevgi ve saygı içinde neşe dolu hayatlarını devam ettiriyorlardı. Müslüman ailelerdeki yardımlaşmayı, kaynaşmayı gördükçe ve bu tür yuvaların sayısı arttıkça müşrikler bu durumu hazmedemiyordu. Yeni din İslam, Mekke`de yayıldıkça müşrikler ne yapacaklarını şaşırmışlardı. Tehditler, ambargolar, eza ve cefalar hatta işkenceler yapmaya başladılar. Bu arada Müslümanlara hicret izni verildi. İlk kafilenin reisi olan Hz. Osman İbni Maz`un on erkek, dört kadın ile birlikte Habeşistan`a hicret etti. Orada huzurla ibadetlerini yapıyor ve sükûnet içerisinde yaşıyorlardı. Kureyşliler`in Müslüman olduğuna dair bir haber üzerine üç ay kadar sonra tekrar Mekke`ye döndüler. Müslümanlara yapılan işkencelerin devam ettiğini gördüler. Bir müddet daha sıkıntılı günler geçirerek doğdukları şehirde yaşadılar.

Hz. Havle binti Hakim takva sahibi, saliha bir hanımdı. Çok ibadet eder ve çok oruç tutardı. Zahid ve abid bir hayatı vardı. İki cihan güneşi Efendimiz `in hizmetinde bulunmayı kendisine şeref bilirdi. Hz. Hatice annemizin ebedi âleme göç etmesinden sonra bir gün Efendimiz`i ziyarete gitti. Huzuruna vardığında:

“Ya Rasulullah! Hatice`nin eksikliği gözümden kaçmadı!” dedi.

Efendimiz de:

“Evet! Hatice, çocuklarımın annesi ve evimin gözetleyicisi idi!” dedi. Hz. Havle bu yumuşak ve sıcak cevaptan sonra tekrar

Efendimiz`e:

“Ya Rasulullah! Evlenmek istemez misiniz?” diye sordu.

Efendimiz:

“Kiminle?” buyurdu.

Hz. Havle`de:

“İster kız, istersen dulla.” dedi.

Bunun üzerine iki cihan güneşi Efendimiz:

“Kimdir onlar?” buyurdu.

Hz. Havle:

“Kız olan Aişe, dul da Sevde binti Zem`a`dır.” diye cevap verdi...                        

 ŞÜHEDA ŞAYIK

Bu haberler de ilginizi çekebilir