• DOLAR 32.521
  • EURO 34.579
  • ALTIN 2492.404
  • ...
"Mevcut sistem halkı darbelere maruz bırakıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da çeşitli alanlarda faaliyet yürüten 90 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek, Van Evet Platformu'nu kurdu.

Eğitim Bir-Sen Van Şubesi'nde bir araya gelen STK temsilcilerinin ortak basın açıklamasında, anayasa değişikliğine destek verileceği belirtildi.

Açıklamayı okuyan TÜGVA Yönetim Kurulu Üyesi Talha Kuşan, Anayasa Değişikliği Paketi'nin 1980 darbe anayasasının tümden değiştirilmesini hızlandıracağını ve 10 yılda bir yaptırılan darbelerin önünü kapatacağını söyledi.

Kuşan, "Darbeler meşru hükümetlerin yıkılmasına, siyasi partilerin kapatılmasına, siyasilerin tutuklanmasına, toplumun ıslahı ve eğitimi için faaliyet yürüten dernek ve vakıfların kapatılmasına, yönetici ve üyelerinin tutuklanmasına, yüz binlerce insanın işkencelerden geçirilmesine sebep olmuştur. Darbeler ülkemizi ekonomik olarak zayıflatmış ve halkımızı fakirleştirmiştir. Askerlerce yaptırılan anayasa, kanun ve yönetmeliklerle halk baskı altına alınmıştır. Oluşturulan vesayet kurumlarıyla milletin değerleri yok sayılmış ve her türlü hukuksuzluk bu vesayet kurumlarının eliyle yapılmıştır. Askeri vesayetle yönetilmeye son vermek için evet diyoruz." dedi.

"Mevcut sistem halkı darbelere maruz bırakıyor"

Mevcut sitemin halkı darbelere maruz bıraktığını dile getiren Kuşan, sözlerine şöyle devam etti: "27 Mayıs 1960 Darbesi, 12 Mart 1971 Darbesi, 12 Eylül 1980 Darbesi, 28 Şubat 1997 Post Modern Darbesi ile milletin iradesi kesintiye uğratılmıştır. Artık darbelerin olmaması için evet diyoruz. 27 Nisan 2007 e-muhtırasına karşı hükümetimizin gösterdiği direnç, 15 Temmuz 2016 ihanet darbesine karşı Cumhurbaşkanı'mız, Başbakan'ımız, siyasiler ve halk olarak gösterdiğimiz direnç neyse bugün aynı kararlılıkla bizler de evet diyoruz. Halkımızın daha hızlı hizmet almasının önündeki en büyük engel bürokrasi vesayetidir. Bürokratik oligarşinin iktidarına son vermek için evet diyoruz."

"Koalisyonlar döneminde ülke krizlerle boğuşmuştur"

Türkiye'de 94 yılda 65 hükümet kurulduğuna ve bunların 4 yıl dahi görev yapmadığına değinen Kuşan, "Kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği yasama, yürütme ve yargının sınırlarının kesin çizgilerle belirlenmesi, birbiri üzerinde vesayet oluşturmadan kendi sorumluluk alanında ülke insanına hizmet üretmesi için evet diyoruz. Güçlü yönetim ve istikrarın olduğu her dönemde Türkiye güçlenmiştir. 1923-2017 yılları arasında yani 94 yılda ülkemizde 65 hükümet kuruldu. Oysa her hükümet 4 yıl görev yapmış olsaydı bugün 24'üncü hükümet olurdu. Koalisyonlar döneminde ülke sürekli krizlerle boğuşmuştur. Ülkemiz zayıflamış ve fakirleşmiştir. Artık ülkemizde 3-4 partili koalisyon hükümetleri ya da mecliste çoğunluğu olmayan azınlık hükümetleri olmasın diye evet diyoruz." şeklinde konuştu.

Kuşan, cumhurbaşkanı olmak isteyenlerin artık Avrupa ve Amerika ile işbirliği içerisinde olan sermaye, medya, asker ve yargıya değil, halka sırtını dayamak zorunda olması gerektiğini belirterek, "Hükümet başkanı yetkiyi direkt olarak milletten alacak, seçim zamanı millete hesap verecektir. Yaklaşık 80 milyon nüfusu, 60 milyon seçmeniyle sağduyusu ileri seviyede olan halkımızın maddi-manevi değerlerine düşman bir cumhurbaşkanı adayına destek vermeyeceğine inancımız tamdır. 16 Nisan sonrasında milletin değerleriyle barışık bir cumhurbaşkanı ülkemizi yönetsin diye evet diyoruz. Yeryüzünü zulme boğan şer güçlerine karşı uluslararası konjonktürde Türkiye'nin elinin güçlenmesi, itibarının artması için evet diyoruz. Yavrularımızın, Van'ın ve bölgenin, toplumun ve ülkenin, mazlumların ve ümmetin geleceği için evet diyoruz. Milletin değerlerine göre yeni bir anayasanın önündeki engellerin ortadan kaldırılması için referandumda kararlı bir şekilde evet demeyi milletimiz ve ümmet adına sorumluluk olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir