• DOLAR 32.602
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2503.559
  • ...
"Almanya`nın FETÖ`yü korumacı zihniyeti ifşa oldu"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve Almanya İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın "Türkiye, Gülen konusunda bizi ikna edemedi" sözüyle ilgili tepki dile getirildi. Bakanlıkça yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Almanya Federal Cumhuriyeti (AFC) Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bugün Bakanlığımıza davet edilerek, AFC Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanının 15 Temmuz darbe teşebbüsünün arkasında FETÖ`nün bulunduğuna iknâ olmadığına dair beyanına ilişkin tepkimiz dile getirilmiştir.

Darbecilerin FETÖ bağlantılarını ortaya koyan ifadeleri, darbe teşebbüsü öncesi ve gecesi kendi aralarında yaptıkları iletişim kayıtları, Akıncılar üssünde yakalanan FETÖ iltisaklı siviller dâhil tüm kanıtlar ortadadır.

Mensubu oldukları FETÖ`nün amaçları doğrultusunda hukukun temel ilkelerini ayaklar altına alan, usulsüz dinlemeler ve sahte belgelerle yüzlerce masum insanı mağdur eden birçok savcı, hâkim,  polis başta olmak söz konusu şahsın açıklaması, AFC'nin FETÖ'ye gösterdiği müsamaha ve korumacı yaklaşımın ardındaki zihniyeti ifşa etmektedir"

"Türkiye, Gülen konusunda bizi ikna edemedi"

Almanya istihbarat servisi BND'nin başkanı  Bruno Kahl, haftalık Der Spiegel dergisine verdiği mülakkatta , Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Gülen yapılanmasının olduğu konusunda kendilerini çeşitli yollardan ikna etmeye çalıştığını ancak bunun şu ana kadar gerçekleşmediğini söylemişti.  Kahl, darbe girişiminin devlet tarafından kurgulandığını düşünmediklerini belirtip , "15 Temmuz öncesinde de hükümet tarafından bir temizlik dalgası başlatıldı. Bu yüzden ordunun bazı kesimleri sıra kendilerine gelmeden darbe yapmak istedi. Ancak artık çok geçti, kendileri de temizlendi" dedi.

Kahl, darbenin devletçe tasarlanmamış olmasına karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açısından memnuniyet verici bir mazeret olduğunu savundu ve Spiegel'in "Gülen yapılanmasını aşırılık yanlısı İslamcı ya da terörist diye tanımlayabilir misiniz?” sorusuna "Gülen yapılanması dini ve seküler eğitim için bir araya gelmiş sivil bir oluşum. Bunlar arasında dershaneler, Erdoğan güçleriyle yıllarca ortak çalıştıkları eğitim kurumları var" cevabını verdi.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir