• DOLAR 32.571
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2429.47
  • ...
Tarlalarında buldukları cisimlerin araştırılmasını istiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Gercüş (Kercose) ilçesine bağlı bin nüfuslu Kırkat (Kirkatê) köyünün sakinleri, tarlalarında çalışırken buldukları demir parçalarının araştırılmasını istediler.

Yaklaşık 50 yıl önce Avrupa ülkelerinden bazı kişilerin ellerinde haritalarla yaşadıkları yere geldiğini belirten köylüler, bunların, kendilerine tarlalarında demir madeni olduğunu haber verdiğini söylediler.

Tarlalarında çalışırken taş görünümlü paslı demir gören köylüler, söz konusu kişilerin söylemlerini hatırlayarak, yetkililerden bu cisimlerin araştırılmasını istediler.

Köy sakinlerinden Edip Tuğluk, "Tarlamızda taş görünümünde demir parçalarını buluyoruz. Bundan 50 yıl önce babamın zamanında Avrupa'dan birileri köyümüze gelmişti. Ellerinde bazı haritalar vardı. Araştırmaya geldiklerini, bu bölgede demir madeni olduğunu söylemişler. Yıllardır tarlalarımızda demir parçalarını bulmaktayız. Bir iki tane parça ile sınırlı değil, 100-200 kiloya kadar da tarladan toplanılabilir. Avrupa'dan gelen insanlara 'Hazine mi arıyorsunuz?' diye sorduğumuzda bize araştırma yaptıklarını, eskiden buralarda demir madeni olduğunu söylediler. O zamandan beri buralara gelip maden olup olmadığını kontrol edecek kimse yok. Araştırmacılar gelip burada maden olup olmadığına baksınlar." dedi.

"Bu demirlerin incelenmesini istiyoruz"

Bu cisimlerin ivedi bir şekilde incelenmesini talep eden Abdullah Temiz, şunları söyledi: "Kırkat köyü ve çevresinde yıllardan beri demir parçaları bulunmaktadır. Madenciler çıkıp da diğer ülkelerde demir arayacaklarına Batman'ın Gercüş ilçesine gelsinler. Kırkat köyünde demirler bulunmaktadır. Bu demirler daha önce yabancılar tarafından keşfedilmiş, gelip yerinde kontrol etmişler. Köylülerle danışıp konuşmuşlar. 'Bu demirlerin kaynağı neredendir?' diye bir araştırma yapmışlar."

"5 dakikada yarım kilo demir topluyoruz"

Tespit edilecek demir madeninin Batman'ın ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Temiz, "Yetkililerden bu demirlerin incelenmesini istiyoruz. Demir madenini uzakta arayacağınıza gelin Gercüş'ün Kırkat köyünde arayın. Araştırmacıları buraya davet ediyor ve yetkililerin bu konuda araştırma yapmasını istiyoruz. Bu da Gercüş ve bütün bölgenin zenginliği olabilir. Burada 5 dakika içerisinde topladığımız demir parçacıkları yarım kiloyu buluyor. Burada maden ocakları kurulabilir. Yetkililerin, araştırmacıları gönderip burada keşif yapmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir