• DOLAR 32.377
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Google`dan JPEG`lerin boyutunu küçülten sistem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sunucularda en fazla yer kaplayan dosya türü görseller oluyor. Her site yüzlerce ve hatta binlerse görseli içerisinde barındırdığı için bu durum sunucunun zaman zaman yetersiz kalmasına neden olabiliyor. Yüksek boyutlu olan görseller siteye giriş hızını önemli ölçüde azalttığı gibi kullanıcıların kotasını da olumsuz yönde etkiliyor. Google‘ın yeni algoritması JPEG formatlı görsellerin boyutunu azaltarak önemli bir sorunu çözüme kavuşturuyor.


Aslında sitelerde herhangi bir görsel kullanırken bu görselin boyutunu küçültmek mümkün. Ancak boyut küçültülmek istendiğinde ister istemez görüntü kalitesinden de feragat etmek gerekiyor. Görsellerin kalitesiz olması ise sitenin kalitesini doğrudan etkilediğinden bu yöntem pek tercih edilmiyor.

Google mühendisleri yüksek maaş nedeniyle istifa ediyor
Google`ın yeni algoritması, daha önce geliştirilen ve PNG formatındaki görsellerin boyutunu düşürmeyi sağlayan Zopfli algoritmasına çok benziyor. Guetzli ismiyle anılan bu yeni algoritma, görselin boyutunu düşürürken bir yandan da görüntü kalitesini olabildiğince korumaya çalışıyor. Belirtilenlere göre algoritma sayesinde JPEG dosyaların boyutu yüzde 35 oranında azaltılıyor. Üstelik bu işlem esnasında mevcut sıkıştırma yöntemlerine nazaran görüntüde daha az bozulma meydana geliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir