• DOLAR 32.561
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2431.638
  • ...
Vitir namazında Hanefi biri Şafi imama tabi olabilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SORU: Vitir namazında Hanefi biri Şafi imama tabi olabilir mi?

CEVAP: Vitir namazı cumhura göre sünnet-i müekkede, Hanefilere göre ise vaciptir. Vitir namazının keyfiyetiyle ilgili iki görüş bulunmaktadır.

Birincisi akşam namazı gibidir. Sadece üçüncü rekâtta zammı sure okunduktan sonra tekbir getirip kunut duası okunur. Hanefiler bu şekilde kılarlar. İkincisi ise yatsının son sünnetleri veya gece namazı kılındıktan sonra tek rekât, tek teşehhüt ve tek selamla kılınmasıdır. Diğer üç mezhebe göre ise vitir namazı bu şekilde eda edilir. Ramazan ayının dışında vitir namazının cemaatle değil de ferdi olarak kılınması daha iyidir.

Cemaatle kılındığı takdirde Şafi birinin Hanefi imama, Hanefi birinin de Şafi imama uymasında bir sakınca yoktur. Çünkü ibadetler hususunda bir mezhebe göre doğru olan bir rükün bir başka mezhebe göre yanlış olursa bunların birbirlerine tabi olması caizdir, namazları geçerlidir.

Ebu Hureyre (radıyallahu anh)`dan rivayet edildiğine göre Efendimiz (aleyhissalâtu vesselam) şöyle buyuruyor: (İmamlar) sizlere namaz kıldırırlar.

Eğer doğru kıldırırlarsa hem size hem de onlara sevap yazılır. Eğer hata ederlerse, sizin lehinize onların da aleyhine olur. (Buhari)

Bu haberler de ilginizi çekebilir