• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Antep Kalesi`ne baktıkça Halep`e olan özlemimizi gideriyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye'deki savaş nedeniyle doğup, büyüdükleri evlerini ve yakınlarını terk etmek zorunda kalarak Gaziantep'e yerleşen Suriyeliler, birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi Halep Kalesi'ne benzeyen Antep Kalesi'ne bakarak bir nebzede olsa memleket hasreti gideriyorlar.

Suriye`de 7 yıl önce başlayan savaş nedeniyle Türkiye`nin sınır illeri başta olmak üzere farklı illerine sığınan yaklaşık 3 milyon Suriyeli sığınmacıdan 400 bini Gaziantep`e yerleşti. Suriyeliler, mimarisiyle dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden olan Halep Kalesi'ne benzeyen Antep Kalesi'ni ziyaret ediyor.

Tarihi Antep Kalesi`ni aileleriyle ziyaret eden Suriyelilerden özellikle de yaşlı olanlar kalenin etrafında bulunan banklarda oturarak ülkelerine olan özlemi Antep Kalesi'ni seyrederek hasret gideriyorlar.

Evli çocuklarını Halep`te bırakıp eşi ve diğer çocuklarıyla Gaziantep'e yerleşen Musa Ahmet, Antep Kalesi'nin Halep Kalesi'ne benzediği için sık sık buraya gelerek, özlem giderdiğini söyledi.

Suriye`deki savaşın bir an önce son bulmasını ve doğup büyüdüğü ülkesine dönmek istediğini belirten Ahmet, "Bir yıl önce Halep`te çatışmalar yoğunlaşınca bizde Gaziantep`e geldik. Antep Kalesi Halep`in Kalesi'ne çok benziyor. Ondan dolayı bizde gelip burada oturuyoruz. Antep Kalesi'ne baktıkça Halep`i hatırlıyoruz. Halep`in Kalesi de Antep`in kalesi gibi çok güzel. Antep Kalesi birçok yönüyle bizim Halep Kalesine benziyor. Bizde istiyoruz ki bu savaş artık bitsin, tekrar kendi ülkemize dönelim. Suriye`de artık savaş istemiyoruz." dedi.

Suriye`ye olan özlemini Antep Kalesi'ni ziyaret ederek gidermeye çalıştığını belirten Hüseyin El Hamdu ise Antep Kalesi`ne baktıkça Halep`in aklına geldiğini belirtti.

El Hamdu, "Suriye`de savaş olunca bizde Türkiye`ye geldik. 2,5 yıldan bu yana Gaziantep`te kalıyoruz. Ne zaman savaş biterse inşallah yine kendi ülkemize gideceğiz. Ben buraya Antep Kalesi'ni gezmeye geldim. Antep Kalesi'ne baktıkça Halep aklıma geliyor. Antep Kalesi, Halep Kalesi'ne çok benziyor. Burası bizim için çok iyi." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir