• DOLAR 32.556
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2434.95
  • ...
Katolik Kilisesi lideri "dinler arası diyalog" için Mısır'a gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vatikan Şehir Devleti Başkanı ve Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, gelecek ay Mısır'a giderek, aralarında El Ezher imamı Şeyh Ahmed El Tayyib'in de bulunduğu dini ve siyasi liderlerle görüşecek.

Vatikan'dan yapılan açıklamada, Papa'nın 28-29 Nisan'da Kahire'de olacağı duyuruldu. Papa Francesco, 2000'de dönemin Katolik Kilisesi lideri 2. Giovanni Paolo'nun ardından Mısır'a resmi ziyarette bulunan ikinci Papa olacak.

El Ezher'in İslam dünyası için önemli bir referans merkezi olması dolayısıyla Papa'nın Mısır gezisine Vatikan tarafından önem atfediliyor. Önceki Papa Ratzinger döneminde Vatikan ile El Ezher arasındaki ilişkiler, 2006'da Papa'nın Regensburg'da yaptığı "İslam karşıtı" konuşmanın ardından gerilmişti.

Papa Francesco döneminde ise Vatikan, El Ezher ile yakınlaşmaya önem gösterdiği belirtiliyor. Mısır'da cuntacıların safında yer alarak büyük tepki gören El Ezher imamı Şeyh El Tayyib, geçen yıl mayıs ayında Vatikan'ı ziyaret ederek Papa Francesco ile görüşmüş, Vatikan'da bir Papa ile görüşen ilk El Ezher imamı olmuştu. Papa Francesco ise bu görüşmenin gerçekleşmesinin bile "bir mesaj teşkil ettiğini" söylemişti.

Son dönemlerde Vatikan ile El Ezher yönetimi arasında "Hıristiyan-İslam Diyalogu"nun güçlendirilmesi! adına çeşitli görüşmeler yapılması da dikkat çekiyor. Vatikan ve El Ezher Üniversitesi geçen ay Kahire'de "din adına işlenen şiddet, radikallik ve fanatizmle mücadele" konulu bir seminer düzenlemişti.Bu toplantıda Vatikan'ı temsil eden Papalık Dinler Arası Diyalog Konseyi Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran yer almıştı.

Tauran, diyaloğun güçlendirilmesi ve şiddetin önlenmesi için "eğitimin çok önemli olduğunu", El Ezher'in prestij sahibi bir kurum olması sebebiyle "zihniyet değişimine" katkıda bulunabileceğini söylemişti.

Kardinal Tauran ayrıca Papa'nın o dönemde henüz planlama aşamasında olan Mısır gezisinin de "El Ezher tarafından teşvik edilen dinler arası diyaloğa destek" amacı taşıyacağını vurgulamıştı. (Hamza Adiyaman - İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir