• DOLAR 32.585
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2432.13
  • ...
Bu yıl mart kapıdan bile baktırmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır." meşhur bir atasözüdür. Şu günlerde bu sözün mahiyetini insanlar yaşayarak müşahede ediyor.

Kış aylarının ardından gelen bahar mevsiminin ilk ayı olan martta insanlar genellikle havaların yumuşayacağını, ısınacağını umarlar. Fakat kışın son demleri martta yaşanır. Bazen bu ay öyle sert geçer ki evlerde yakacak bile kalmaz. Bu nedenle "Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır." demiştir büyükler.

Genelde havaların sıcak ve soğuk döngüsü için bu deyim kullanılırken, öte yandan toprağın yeterince beslenmesi için mart ayının yağışlı geçmesi de istenir. Kürtçe bir atasözünde "Bibare bahar e ne bare xedar e." "Yağarsa bahardır yağmazsa kıtlıktır." yani bu ayın yağışlı geçmesi bir sonraki kışa kadar olan zamanın bahar olarak yaşanacağı, yağış olmaması halinde ise kıtlık olacağı anlatılmaya çalışılmıştır.  

Mart ayının sonlarına yaklaştığımız bugünlerde özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde havaların yeniden soğuduğu görülüyor. Özellikle etkili olan kar yağışı nedeniyle yine yüzlerce köy yolu kapandı.

Muş'ta 290, Bitlis'te 90, Van'da 42 yerleşim yerine ulaşım sağlanamazken, farklı illere bağlı yüksek kesimlerdeki birçok köy yolu da kapanmış durumda.

Yol açma çalışmalarına kırsal bölgede başlanırken, kar kalınlığının 20-30 santimetreyi bulduğu şehir merkezlerinde de kar küreme çalışmaları yapılıyor. Vatandaşlar ise evlerinin çatılarında biriken kar kütlelerini temizliyor.

Nisan ayının görünmeye başladığı bugünlerde havaların ısınması beklenirken, yoğun kar ve yağmur yağışı, "Bu yıl Mart kapıdan bile baktırmıyor." dedirtti. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir