• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Halepçe açık bir yara olarak insanlığın kalbinde hâlâ kanamaktadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halepçe Katliamının yıl dönümü münasebetiyle Batman Barosu tarafından yapılan açıklamada, katliamın sorumlusunun sadece Saddam Hüseyin değil, o dönemde bu rejime silah temininde bulunan ve katliama sessiz kalan dünya devletlerinin uluslararası hesapları ve kirli siyasetleri olduğu ifade edilirken, "Halepçe açık bir yara olarak insanlığın kalbinde hâlâ kanamaktadır." denildi.

Açıklamada, Irak`ta Baas rejimince Kürtlere karşı yürütülen Enfal Operasyonları kapsamında 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe`de 5 bin kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce kişinin sakat kaldığı kimyasal saldırılar yapıldığı hatırlatıldı.

Halepçe katliamı etkisinin günümüze kadar devam eden, modern insanlık tarihin en karanlık sayfalarından biri olduğu vurgulanan açıklamada, “Yıllar sonra Saddam ve onun emriyle bu katliamı yapan katiller yaptıkları bu katliamın sorumluları olarak yargılanıp idam edilmişlerdir. Açık bir soykırım suçu olan bu katliamın sorumluları sadece rejimin başındaki Saddam Hüseyin ve onun emrindeki rejim yetkilileri değil, o dönemde bu rejime silah temininde bulunan ve katliama sessiz kalan dünya devletlerinin uluslararası hesapları ve kirli siyasetleridir. Aradan 29 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu insanlık suçu ile yüzleşme sağlanmamış ve uluslararası toplum ortağı olduğu bu suçun hesabını vermemiştir.” denildi. 

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: “Halepçe katliamı, uluslararası toplumun ve kurumların insanlık suçu kapsamında kalan saldırılar karşısında konjonktürel ve siyasal tutum belirlemesinin, samimiyetsizliğinin açık ve canlı bir örneği olarak hâlâ yaşamaktadır. Faile ya da mağdura göre tutum belirleyen uluslararası mekanizmalar bu nedenle ciddi bir meşruiyet sorunu ile karşı karşıyadırlar. Bu tutum nedeniyle, bugün bile hâlâ katliamcı rejimlerin benzer suçları işlemesinden çekinmedikleri bir ortam mevcuttur. Halepçe, açık bir yara olarak insanlığın kalbinde hâlâ kanamaktadır. Batman Barosu olarak yıldönümünde insanlığın ortak ayıbı olan katliamı ve ortaklarını şiddetle kınıyor, katliamda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.” (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir