• DOLAR 32.515
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2435.047
  • ...
"Avrupa`nın tavrı Türkiye`nin büyümesini istemediğini ortaya koyuyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

16 Nisan`da yapılacak olan halk oylaması öncesinde Elazığ`da sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş Elâzığ'daki temasları kapsamında bir otelde gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Toplantıya  Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, milletvekilleri, siyasi parti başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Katılımcılara geçmişte yaşanmış hükümet krizlerinden örnek veren Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle bu krizlerin yaşanmayacağını belirtti.

Kurtulmuş, "Bu bir anayasa referandumu ancak bu seçim sürecine dışarıdan müdahale eden bazı unsurlar oldu. 3 gün önce İsviçre`de ki bir gazete manşetine 'Erdoğan`ın diktatörlüğüne son vermek için hayır' diye kocaman bir başlık attı. Türkiye`de ki referandumdan sana ne kardeşim. Demek ki beyleri ilgilendiriyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil." dedi.

Hollanda ile yaşana diplomasi krizine değinen Kurtulmuş, "Hollanda`da PKK, elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Türkiye`nin Dışişleri Bakanının Hollanda`ya gitmesinden niye rahatsızlık duyuyorlar? Türkiye`nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının, Türkiye Konsolosluğuna girmesi, vatandaşlarımızla buluşmasından niye rahatsızlık duyarlar? Bunun bir izahı var mı? Evet, bir izahı var. Birkaç tane önemli nokta var. Birincisi bunlar güçlü, büyük, sözünün arkasında duran, mazlum milletlere öncülük yapan, dünya sistemlerinin yanlışlıklarına kafa tutan bir Türkiye istemiyor. 25 milyon için elli takla atarsanız eyvallah, Avrupa Birliğinin terbiye salonunda tek ayaküstünde beklerseniz eyvallah, Suriyeli mülteciler meselesinde Avrupa`ya tek bir sıkıntı çıkarmasanız eyvallah! Ama ne zaman 'IMF ile işimiz yok' diye kovarsanız, Avrupa Birliğiyle kora kor mücadele edip onlarla pazarlık yaparsanız, 'Dünya 5'ten büyüktür' Birleşmiş Milletler dâhil her platformda bu sistemin çalışmadığını haykırırsanız sizden kötüsü yok. Avrupa bu tavrı Türkiye`nin büyümesini istemediğinden ortaya konulduğu açıktır." dedi.

Kurtulmuş, buradaki toplantının ardından Vali Murat Zorluoğlu`nu makamında ziyaret etti. Ziyaret esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş Hollanda`nın tavrını burada da eleştirdi.

Hollanda'nın, son derece hasımhane, tutarsız ve insan haklarına dostluğa sığmayan bir tavır sergilediğini söyleyen Kurtulmuş sözlerine şu şekilde devam etti; "Bu tavır, Türkiye ve Hollanda arasında gerilime ve krize neden olmuştur. Bununla ilgili olarak pazartesi günü hükümet olarak alacağımız siyasi tepkileri kamuoyu ile paylaştık ve bununla ilgili çalışmalarımız başlamış oldu. Ümit ederiz ki Hollanda`da yapılan seçimden sonra makul bir hükümet kurma imkanına kavuşur ve onlar tarafından çıkarılan siyasi krizi telafi etme adımları mümkün olur."

Avrupa'da artan aşırı sağ, yükselen milliyetçi damarın bulunduğunu söyleyen Kurtulmuş,  bunun da ırkçılık, neofaşizm, yabancı düşmanlığı, göçmen düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve özellikle de Türkiye düşmanlığı şeklinde ortaya çıktığına ifade etti.

"Avrupa'daki aşırı sağcı dalgalar bize bir zarar vermez"

Kurtulmuş, "Avrupa'daki aşırı sağcı dalgalar bize bir zarar vermez, Türkiye olarak, biz kendimizi koruruz. Ama Avrupa siyasetçilerini, bundan sonraki süreçte zor bir süreç beklediği, Hollanda seçimleriyle bir kere daha ortaya çıkmıştır. Eğer Avrupa'nın mutedil, demokrat, gerçekten liberal siyasetçileri ciddi bir şekilde tedbir almazlar ve artan bu aşırı ırkçı, yabancı düşmanı dalganın tesiri altında kalırlarsa bir gün bu dalga yükselir ve onları da boğar. Dolayısıyla bu aşırı ırkçı formdaki siyasi hareketlere karşı Avrupa'nın son derece hassas olması, liberal, meşru, makul siyasetin de güçlenmesi lazım. Hollanda seçimleri maalesef bu endişelerimizi teyit ediyor. Evet, her ne kadar Rutte'nin başında olduğu parti 33 milletvekili almışsa da İslam düşmanı, açıkça Türkiye düşmanlığı yapan Wilders'in, 20 milletvekili almış, oylarını yükseltmiş, milletvekili sayısını artırmış olması, Hollanda için de endişe verici bir durumdur."

Hollanda'daki seçimleri değerlendiren Kurtulmuş, "Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde de Hollanda siyaseti bakımından son derece dalgalı bir tablo ortadadır. Ümit ederiz ki yabancı düşmanlığını, göçmen düşmanlığını, İslam düşmanlığını, Türkiye düşmanlığını öne çıkaran siyasetçiler bundan sonra Hollanda'nın siyasi gelişmesinde söz sahibi olmasınlar, bunlar etkili olmasınlar diye ümit ederiz. Biz, Türkiye olarak da hem Hollanda ile hem genel olarak AB ile ilişkilerimizde de hem milli onurumuzu, haysiyetimizi koruyacak kararlılık içerisinde davranırız." şeklinde konuştu. (Sinan Bilici, Ebubekir Yavuz- İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir