• DOLAR 32.54
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2474.465
  • ...
Çift Kol Naklinde Son Durum Ne?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doktorlardan, Kavdır`ın durumuyla ilgili, sabahın erken saatlerinde açıklama geldi.
 
Türkiye, 22 Ocak’ta ilk tam yüz nakli ameliyatı ile dünyada ilk olma özelliği taşıyan çift kol ve bacak naklinin aynı anda yaşadı.
 
Beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’nın yüzünün nakledildiği Uğur Acar’ın sakal traşı olmasını, kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır’ın 24 gün süren yoğun bakım hayatının sona ermesi izledi.
 
Ameliyattan hemen sonra vücudunun reddettiği bacağı geri alınan Kavdır’ın dün akşam yoğun bakımdan çıkarıldığı ve durumunun gayet iyi olduğu doktorları tarafından açıklandı.
 
Akdeniz Üniversitesi’nde basın mensuplarının karşısına geçen ekipten, "Bugün çok mutlu bir gün. 24 gündür yoğun bakımda tedavi ettiğimiz çift kol ve bacak nakli yapılan hastamız yoğun bakımdan çıktı ve dün akşamdan beri serviste" açıklaması geldi.
 
Bacağın alındığının fakında olan Kavdır’a ek gıda veriminin durdurulduğu ve kendi kendine beslenebildiği belirtilirken, "ilk isteği ne oldu?" sorusuna "reçel" yanıtı verildi.
 
İstediği reçelin Kavdır’a verdildiğini keydeden doktorların aktardığı ayrıntılar şöyle:
 
— "Çok büyük ve önemli bir ameliyat geçirdi. Ameliyatta ciddi kanamalar ve bana bağlı tansiyonda düşme; akciğer, karaciğer ve böbreklerde önemli bozukluklar meydana geldi. Bu tür ameliyatlar sonrası hasta için yoğun bakım çok önemli ve buradaki tedaviyle sorunlar büyük ölçüde aşıldı.
 
— Bu tür ameliyatlar sonrası yurt dışında kaybedilen vakalar var. Biz de hastayı kaybetme endişesi yaşadık. 72 saat başından ayrılmadık ve ilk günler bizim için de kabus gibiydi.
 
— Başta ciddi kanama problemi vardı. Başa çıkmak için 200 üniteye yakın kan kullandık. Diğer kan elemenlarında da yoğun kullanım oldu.
 
— (Ameliyat ekibinden Doç. Özlenen Özkan) Yüz nakli olan Uğur Acar vakasında, sakalların çıkması beklenmişti. Atilla’nın da tırnakları uzamaya başladı ve 15-20 gün sonra keseriz. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, dünyada yüz nakli sonrası iki günde yoğun bakımdan çıkan hasta yok. Biz bu servis sayesinde buralardayız."

Bu haberler de ilginizi çekebilir