• DOLAR 34.698
  • EURO 36.636
  • ALTIN 2969.077
  • ...
Bakan Çavuşoğlu: İptal edebiliriz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'AB ile göç anlaşmasını iptal edebiliriz' şeklinde açıklamada bulundu.

Çavuşoğlu, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin bir otelde düzenlediği 23. Akdeniz Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, önemli bir referandum öncesinde olduklarını, her seçim atmosferinin demokratik ortamda, huzur içinde olması ve herkesin görüşünü söylemesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de herkesin kendi arasında tartışmayı bilmesi gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Böylesine Türkiye için hayati bir sistem değişikliğinde de bu değişikliğin ne olduğunu, içeriğini bizim konuşmamız lazım. Neden bunu yapmak durumundayız, neden yapıyoruz, sebebi ne Geçmişte ne olmuş, gelecekte hedefimiz ne olacak? Gayet medeni bir şekilde tartışmamız lazım. 18 tane madde var. Bunları tek tek okuyun. Bunun hangisi Türkiye'nin geleceği için faydalı? Hangisinin bir anlamı yok ya da hangisi zararlı bunları konuşmamız lazım. Bu kadar hayati bir meseleyi bizim geçiştirmemiz mümkün değil." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, toplumun önderi kişilerin de çok iyi okuyup, analiz edip bunu vatandaşlara anlatması gerektiğinin altını çizdi.

"KARA PROPAGANDADAN UZAK DURMAK GEREKİYOR"

Çavuşoğlu, "Hele hele kara propaganda zaten çabuk satın alınıyor. Bunlardan da bizim uzak durmamız lazım. Ben kendi fikirlerimi paylaşayım. Neden böyle bir sistem değişikliğine gidiyoruz? Bir kere bu rejim değişikliği değil." ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin son derece demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirten Çavuşoğlu, bunun anayasada yazdığını hatırlattı. Yeni sistemle Türkiye Cumhuriyeti'nin ne adının değiştiğini de Cumhuriyet'in elden gittiğini vurgulayan Çavuşoğlu, değişen tek şeyin sistem olduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Parlamenter sistem, tam parlamenter sistem, başkanlık sistemi var. Demokrasi yine tıkır tıkır işliyor. Yarı başkanlık sistemi var. Orada da işliyor. Sembolik monarşi var yine demokrasi tıkır tıkır işliyor. Önemli olan demokrasinin işlemesidir. Sistemin adı değil. Önemli olan güçler ayrılığının net bir şekilde ortaya konulmasıdır, adı önemli değil. Önemli olan dengedir, bunun çok güzel bir şekilde tesis edilmesidir. Önemli olan yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının da tesis edilmesidir. Demokrasi için önemli olan budur. Adında 'Cumhuriyet' olan bir sürü ülke var, diktatörlük var. Adının ne olduğu önemli değil, sistemin ne olduğuna bakacaksın."

"İKİ TERCİHTEN BİRİ YAPMA DURUMUNDAYIZ"

Çavuşoğlu, Türkiye'de mevcutta ikili sistemin olduğunu vurgulayarak, bugünkü sistemde iktidar partisinin Mecliste denetlenmesinin mümkün olmadığını çünkü yürütmeyle yasamanın birbirine girdiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, sorumluluk anlayışları sayesinde cumhurbaşkanı ve başbakan arasında yaşanan sorunların krize dönüşmediğini ifade etti. Eski Cumhurbaşkanlarından Ahmet Necdet Sezer döneminde de ciddi krizler olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"Peki ne yapmamız lazım? Böyle gidecek mi? Sayın Kılıçdaroğlu da farkında olmadan aslında çok iyi izah etti. 'Yarın başbakan başka partiden olsa, (Şimdi bunlar uyumlu), cumhurbaşkanı başka partiden, yarın bir kavga olacak yine kriz.' İşte tam da biz o yüzden bu sistem değişikliğine gittik. Bu maddenin olmadığını bilmeyerek söyledi Kılıçdaroğlu ama çok güzel ifade etti. Biz iki tercihten birini bugün yapmak zorundayız, yapmamız lazım başka seçeneğimiz yok."

Bakan Çavuşoğlu, "Tamam istikrarı koruyalım, bu ikili sistemi de bir kenara bırakalım tek yönetim sistemine geçelim. Koalisyonu da engelleyelim. Koalisyonu ilk engelleyen biz değiliz. İngiltere'de birinci partiye 50 sandalye verilir. Niye? Tek başına iktidar olsun diye. İtalya geçen sene yaptığı düzenlemeyle koalisyonu engelledi. 'Bunları yapalım da ne olursa olsun yapalım' olmaz." ifadesini kullandı.

"Hayati bir referanduma gidiyoruz." diyen Çavuşoğlu, kavgadan uzak, oturup değerlendirerek Türkiye'nin istikrarı ve demokrasisi için oy kullanılması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, "Demokrasiyi güçlendirmemiz, güçler ayrılığını tesis etmemiz lazım. Yargının bağımsızlığını tesis etmemiz lazım. Bizim de bu anayasada yaptığımız bu. Öyle demokrasi olmadan adaletin tecelli edeceğinden emin olmadan hiçbir şey olmaz. Yargıya gittiğimiz zaman adaletin tecelli edeceğinden emin olmamız lazım." diye konuştu.

"Hayır" oyu veren hiç kimseye "PKK"lı diyemeyeceklerini de vurgulayan Çavuşoğlu, ne FETÖ ne de Avrupa'da "Hayır" için sergilenen tutumun, Türkiye ve Antalya'yı sevmelerinden, Türkiye'nin geleceğini düşünmelerinden kaynaklanmadığını, bu tavrın, Türkiye'nin daha bağımsız ve güçlü olmasından rahatsız olmalarından, Türk ve İslam karşıtlığının had safhaya çıkmasından kaynaklandığını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, basına kapalı bölümde iş adamlarının sorularını yanıtladı.

 

Kaynak: AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir