• DOLAR 32.528
  • EURO 34.848
  • ALTIN 2428.282
  • ...
Oksijensiz kalan binlerce balık telef oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl merkeze bağlı Sarıçiçek (Hacıçayır) köyünde bulunan Sülüklü Göl`de kış mevsiminin sert geçmesiyle yüzeyi buz tutan gölde binlerce balık telef oldu.

Geçmiş yıllarda da yüzeyi don tutan Sülüklü Göl`de oksijensiz kalan balıkların telef olduğunu belirten köylüler, devamlı bir şekilde yaşanan balık ölümlerinin engellenmesi için yetkililerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini söylediler.

Konu hakkında konuşan Sarıçiçek Muhtarı Ahmet Arslan, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da gölde balık ölümlerinin yaşandığını söyledi.

Arslan, “Kışın çok çetin geçmesi nedeniyle gölün yüzeyinde yaklaşık 50 santimetre kalınlığında buz meydana geldi. Buzu kışın bir kaç kez kırdık balıkların hava alması için ancak uzun süre havasız kalınca telef oldular. Yaklaşık 3 ton balık telef oldu. Bu gölde balıklarla beraber kaplumbağa ve kurbağalar da öldü.” diye belirtti.

Sülüklü Göl`de inceleme yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri, ölü balıklardan alınan numuneleri Elazığ Su Ürünleri Araştırma Merkezine gönderdiği belirtildi.

2005 ve 2012 yıllarında toplu balık ölümleri yaşanması üzerine alınan numunelerin incelenmesinde, gölde amonyum miktarının yüksek olmasından kaynaklı balık ölümlerinin yaşandığı belirtilmişti.

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri ve köylüler, şubat ayında, Büyük Sülüklü Gölü'nde balıkların telef olmaması için 50 santimetre kalınlığındaki buzu keserek balıkların oksijen almalarını sağlamıştı. (Bülent Temiz - İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir