• DOLAR 32.501
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2489.298
  • ...
Bölgede bir ilk olan `koltukaltı ameliyatı` Batman`da yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İleri derecede kalbinde delik bulunan 51 yaşındaki bir hasta Batman'da özel bir hastanede yapılan ilginç bir yöntemle ameliyata alınarak sağlığına daha erken kavuştu.

Kalp hastası olan Hazine Akay'ı bölgede hiç denenmemiş bir yöntem ile ameliyat eden Op. Dr. Fikri Kutlay ve Op. Dr. Rafet Tok, hastaların bu yöntem ile 2 aylık bir çileden kurtulduğunu ve bir haftada taburcu edilebildiklerini belirttiler.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Kutlay "Hastamız Hazine Akay ileri derecede sağ kalp boşluklarında genişlemeye yol açmış Sinus Venosus Tip ASD'si olan (kalp deliği) bir hasta. Her iki kalp boşlukların arasındaki delik şemsiye yöntemi ile kapatılmaya elverişli değildi. Bu durumda ameliyat olması gerekiyordu." dedi.

Bölgede koltukaltı ameliyatının ilk defa gerçekleştirildiğini söyleyen Kutlay,"Sıklıkla bu ameliyatları göğüs kemiği yani iman tahtası kemiğini keserek gerçekleştiririz. 6-7 yıldır ülkemizde gerçekleştirilen koltukaltı ameliyatını bölgede ilk biz gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Koltukaltı ameliyatının daha zor olduğunu ifade eden Kutlay, "Ameliyat yaklaşık 3 saat sürmekte. Bu yöntem ile kalp kapakları ameliyatları da gerçekleştirilebilir. Bu ameliyatta hastaların daha az kana ihtiyacı oluyor. Enfeksiyon riski daha düşük oluyor ve rahat öksüre biliyorlar." diye konuştu.

Bu ameliyat yöntemi ile hastaların daha hızlı toparlandığını belirten Kutlay, "Bu yöntem ile ameliyat olan hastaların toparlanması ve kendi normal yaşamlarına dönmesi çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. Çünkü iman tahtası dediğimiz kemiği kestiğimizde hastanın toparlanması en az 2 ay sürüyor. Fakat yeni yöntem ile hastalar bir gün yoğun bakımda kalıp, 3 gün sonra bile taburcu olabiliyorlar. İlerideki ameliyatlarımızda da bu yöntemi kullanmayı düşünüyoruz." dedi.

Kendisini büyük bir eziyetten kurtardıklarını belirten Hazine Akay, "Ailecek bu duruma çok üzülmüştük ve tehlikenin de farkındaydık. Beni İstanbul'a yönlendirdiler ama imkânımız yoktu. Sağ olsun Fikri hoca beni kabul etti ve ameliyatı göğsü kırarak değil, koltuk altından yaptı. Allah'a şükür çok iyiyim kendimi iyi hissediyorum. Kocam yatalak olduğu için çocuklarım benimle ilgileniyor. Beni büyük bir eziyetten kurtardılar." ifadelerini kullandı.

Daha sonra Hazine Akay'ın kızı Nesrin Akay, ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Fikri Kutlay ve Rafet Tok'a teşekkür etti. (M. Fatih Akgül-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir