• DOLAR 32.577
  • EURO 34.909
  • ALTIN 2436.96
  • ...
İşçi alımları için yapılan kura çekiminde "torpil" iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da İŞKUR`un, Toplum Yararına Çalışma Programları (TYP) kapsamında 5 bin kişiyi 6 aylık süreyle istihdam etmesiyle ilgili kura çekiminin açık yapılmamasına tepki gösteren halk, kuralarda AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu faktörünün olduğunu, torpil ile işçi alımlarının yapıldığını ileri sürdüler.

Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından Toplum Yararına Çalışma Programları (TYP) kapsamında 5 bin personelin 6 aylık süreyle çalıştırılması amacıyla 40 bin kişi arasında yapılan kura çekimi 2 gün önce gerçekleştirilmişti.

Hem kura çekiminin halka açık yapılamamasına hem de sonuçlarının geç açıklanmasına tepki gösteren katılımcılar, İŞKUR İl Müdürlüğünde bugün asılan listelerde isimlerinin yer olmadığını görünce hayal kırıklığına uğradılar.

Kuralarda Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu`nun torpil faktörünü işlettiğini iddia eden vatandaşlar, "Böyle kura mı çekilir?" diyerek yaşanan süreci eleştirip, yetkililere büyük tepki gösterdiler.

“Milletvekilleri kendi adamlarını alır ağalık beylik kurarlar”

Sur'da yaşanan çatışmalardan dolayı mağdur olan Askeri Yıldız, kuralarda torpil döndüğünü, bunda da Galip Ensarioğlu`nun etkili olduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu:

“Diyarbakır halkı buna inansın; Ensarioğluları bu memlekette olduğu sürece bizim kaderimiz budur. Yalnız ben söylemiyorum, bütün halkın ağzı açıldığında ‘Ensarioğluları el atıyor kimseyi işe alınmıyor` diyor. Ben bütün yetkililere sesleniyorum; artık bu insanların kaderiyle oynamasınlar. Terör terör deniyor, terörü yaratan onlardır. Baştaki milletvekilleri kendi adamlarını alır ağalık, beylik kurarlar. Oy toplamak için de milletvekili olurlar, ardından bizi sömürürler. Ondan sonra Diyarbakır`da terörden bahsedilir. Diyarbakır Türkiye`nin cennet yeridir, yeter ki bu memlekete müdahale edilmesin. Evimiz gitmiş, bağımız gitmiş şimdi kura çekelim diyorlar. Böyle kura mı çekilir. Artık ellerini bu memleketten çeksinler.” 

“TYP alımlarında sürekli torpil yapılıyor”

Kurada ismi çıkmayanlardan Ferhat Sakin ise kuraların formalite olduğunu söyleyerek, “Biz istiyoruz ki; ya bu Diyarbakır`daki İŞKUR binası kaldırılsın ya da torpil kaldırılsın. Çünkü bu TYP alımlarında sürekli torpil yapılıyor. Bu kez kura çekilecek dediler, ben ‘Bu kura çekimi formalite icabıdır, önceden belirledikleri adamları alacaklar.` dedim. Kimse bana inanmadı, ama bugün dediğim çıktı. Bundan 3 sene önce Silvan yolu üzerinde Orman Fidanlıkta 20 işçi alındı. Bu iş için 100 kişi başvurduk. Kendi elimizle adımızın yazıldığı kâğıdı gözle görülen bir kutunun içerisine attık, bir kişi gelip adımızı gözümüzün önünde çekti. Adaletli çekiliş böyle olur, şimdi biz görmedik ki bu kura çekilişini.” ifadelerini kullandı.

Katılımcılardan Çelebi Bulut ise Sur`daki çatışmaların mağduru olduğunu, evinin yıkıldığını ifade ederek, kendisi gibi bir mağdurun işe alınmayıp da kimin alınacağını sordu.

Hatırlanacağı üzere Diyarbakır`da resmi iş başvurularında Galip Ensarioğlu ve kardeşi Cihan Ensarioğlu hakkında yine çeşitli iddialar gündeme gelmişti.

Cihan Ensarioğlu, kendisi ve ağabeyi hakkındaki iddialara ilişkin yapmış olduğu açıklamada, iddiaların asılsız olduğunu, ailesinin siyasi öncülüğünü ağabeyi Galip Ensarioğlu ile birlikte yaptıklarını belirterek, “Aramızda görev paylaşımı yaptık. Diyarbakır`ın yerelinde çözüm yolları bulunabilecek işleri ben burada yürütmeye çalışıyorum. Resmiyet gerektiren işlerle ağabeyim ilgileniyor. Ankara`dan çözülecek problemleri ağabeyime iletiyorum. Diyarbakır`la ilgili bir durum olduğunda o da bana yönlendiriyor.” demişti.

Ensarioğlu, işe alımlar konusunda kurumlara sadece referans olduklarını da söyleyerek, şunları ifade etmişti: “İşe alımlar konusunda kurumlara hiç bir zorlama yapmıyoruz, sadece tanıdığımız güvendiğimiz insanlara referans oluyoruz. Türkiye`de sistem böyle işliyor. Bir insanın bizden talepte bulunması illa da o işe girmesi manası taşımıyor, bazı kriterler var. Bunlar ailemize ve devlet kurumlarımızın işleyişine zarar vermemesi ve bir başka vatandaşın işini aksatmaması ve bozmaması gerekiyor.”

(M. Hüseyin Temel / M. Sıddık Bilge – İLKHA)































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir