• DOLAR 32.32
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2308.788
  • ...
Hollanda`daki Rutte - Wilders yarışı bugün!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hollanda'da 12,7 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor ve parlamentodaki 150 sandalye için 31 parti yarışıyor. Bunlardan 14'ünün en az bir sandalye kazanması bekleniyor.

Yapılan kamuoyu yoklamaları, Geert Wilders'in liderliğindeki göç ve İslam karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) seçimden oylarını artırarak çıkacağını gösteriyor.

Wilders'in partisi, Aralık-Ocak aylarında oylarını yüzde 20'nin üzerine çıkarmış olsa da daha sonra ivme kaybetmeye başladı.

Son kamuoyu yoklamalarına göre PVV, Başbakan Mark Rutte'nin lideri olduğu Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin gerisinde (VVD) ikinci sırada yer alacak.

Hollanda'da, partileri siyasi uzlaşmaya zorlamak amacıyla koalisyon hükümetlerinin kurulması teşvik ediliyor.

Bununla birlikte, PVV'nin sandalye sayısını artırarak, koalisyon görüşmelerinde kilit bir rol üstlenme olasılığına karşın, diğer partilerin hükümet için kapısını çalma ihtimali düşük görülüyor.

Yeni hükümet için yapılacak müzakerelerin uzun sürebileceği belirtilirken, bazı gözlemciler de parlamentoda çoğunluğun ancak üç ya da dört partinin bir araya gelmesi sağlanmasını bekliyor.

Yeni hükümetin kurulması için koalisyona dahil olan partilerin toplamda en az 76 sandalyeye ulaşması gerekiyor.

Genellikle hükümet kurma görevi seçimde birinci olan partinin liderine veriliyor. Ancak Hollanda'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana üç kez seçimi kazanan parti, daha sonra kurulan hükümetlerin dışında kaldı. Bu parti de her defasında İşçi Partisi oldu.

Hollanda seçimlerinin, birçok önemli seçimin yaşanacağı Avrupa'da aşırı sağ ve popülist siyasi hareketlerin halk desteği hakkında da önemli ipuçları vermesi bekleniyor.

Bu nedenle, seçimlerin sonuçları ve özellikle de Türkiye'nin "ırkçılıkla" suçladığı aşırı sağcı Wilders'in alacağı oy oranı yalnızca Avrupa'da değil, dünyada da yakından izleniyor.

Wilders'ın Seçim Vaatleri

Kampanya süresince Geert Wilders, Hollanda`nın İslam`dan arındırılması gerektiğini savundu. Bunu gerçekleştirmek için camileri ve İslami eğitim veren okulları kapatacağını, Kur`an`ın satışını yasaklayacağı ve Müslüman mültecileri kabul etmeyeceğini söyledi.

Ayrıca Wilders ülkesini Avrupa Birliği`nden de çıkartacağını ifade etti. Wilders PVV`yi kurma amacını ise, “Gücü Lahey`deki siyasi elitlerden alıp halka vermek” olarak açıkladı. Bu ifadenin bir benzerini ABD Başkanı Donald Trump hem seçim yarışında hem de başkanlık konuşmasını gerçekleştirirken sarf etmişti.

Trump görevi devraldığında, “Bugünkü törenin farklı bir anlamı var. Bugünkü tören gücü bir yönetimden başka bir yönetime devretmiyor. Bugün gücü Washington`tan alıp size veriyoruz, yani halka” ifadelerini kullanmıştı.

Zernews

Bu haberler de ilginizi çekebilir