• DOLAR 32.607
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2426.09
  • ...
 Alınan malı daha düşük bir fiyata satma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SORU: Acil paraya ihtiyacım var. Bu bakımdan taksitle bir mal satın almayı düşünüyorum. Aldığım bu malı sonrasında daha düşük bir fiyata bir başkasına peşin satmam caiz midir? Aynı durum pos cihazıyla yaptığım taksitli alışverişler için de geçerli sayılır mı?

CEVAP: Satıcıdan taksitle aldığınız mal sizin sayılır. Artık onu dilediğiniz kişiye istediğiniz fiyata satma konusunda serbestsiniz. Fakat bu malı kendisinden aldığınız kişiye düşük bir fiyata satmanız caiz değildir. Çünkü bu Îne alışverişidir. Îne, borçla aldığın bir malı daha düşük bir fiyat karşılığında mal sahibine satmandır. İslam, faiz olduğu için bunu haram kılmıştır.

Söz konusu durumun bankalar aracılığıyla gerçekleşmesine gelince; bununla ilgili hüküm yukarıda zikredildiği gibidir. Mal senin olduktan sonra dilediğini yapabilirsin. Şeyh Mustafa Zerkâ derki:

Daha önce satıcıyla kendi arasında gerçekleştirdiği anlaşma neticesinde malı tekrardan kendisine düşük bir fiyata satmadığı sürece bunun yapılmasında bir sakınca yoktur. Kendisine karz-ı hasen yani güzel bir borç veren kimseyi bulamazsa veresiye aldığı malı nakit ihtiyacı için daha düşük bir fiyata bir başkasına satabilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir