• DOLAR 32.379
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2325.448
  • ...
Yıldırım - Groysman görüşmesinde pasaportsuz seyahat çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Binali Yıldırım ve Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman'ın katılımlarıyla Türkiye ve Ukrayna Dışişleri temsilcileri arasında imzalanan anlaşma ile, iki ülke vatandaşlarının pasaporta ihtiyaç duymadan sadece kimlik kartlarıyla diğer ülkeyi ziyaret edebilmesinin önü açıldı.

Törende, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Bakanlar Kurulu Arasında Vatandaşların Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar ile Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha tarafından imza altına alındı.

Başbakan Yıldırım, "Bir anlamda vize muafiyeti denebilecek bu anlaşmayla, öyle inanıyorum ki Ukrayna ile Türkiye arasında her alanda ilişkiler çok hızlı bir şekilde gelişecektir" dedi.

Basın açıklaması

Yıldırım ve Groysman, Ankara`daki görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Başbakan Yıldırım, iki ülke arasındaki işbirliği potansiyelinin yüksek olduğunu, iki ülkenin toplumlarının kaynaşıp yakınlaştırılması gerektiğini söyledi. Ukraynalı yetkililerin Türkiyeli yatırımcıların sorunlarına karşı duyarlı olduğunu söyleyen Başbakan, Perşembe günü İstanbul`da bir iş forumu düzenleneceğini anımsattı, referandum kampanyası nedeniyle bu toplantıya katılamayacağını ifade etti.

Karşılıklı hava ulaşımının sıklaştırılması gerektiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, iki ülke arasında bilim ve eğitim alanlarında da işbirliğini geliştirmek için anlaşmalar imzaladıklarını belirtti. Ukrayna`da Türk Dili ve kültürüne özel bir ilgi olduğunu belirten Başbakan, “Benzer biçimde Ukrayna dili için ülkemizde bir enstitü kurulması için çalışmalar var” dedi.

"Desteğiniz önemli"

Ukrayna Başbakanı Groysman, Türkiye ile Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 25. Yılına denk gelen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Vatandaşların iki ülkeye ziyaretlerinde sadece kimlik kartları kullanmaları fikrinin iki ülke arasındaki ilişkileri ciddi biçimde geliştireceğini ifade eden Groysman, yeni uçuş imkanlarının da sağlanabileceğini değerlendirdiklerini söyledi.

Eğitim konusundaki işbirliği anlaşmasından memnuniyet duyduğunu söyleyen Groysman, iki ülkenin paylaşacak çok şeyi olduğunu belirtti. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla ticaretin artacağını belirten Ukrayna Başbakanı, “Hem sanayi hem de ticaret açısından potansiyelimizi artırabileceğimize inanıyorum” dedi. 20 milyar dolar hedefinin stratejik çalışma ile mümkün olduğunu belirten Groysman, karşılıklı yatırımlar üzerine imzalanan anlaşmaların önemine dikkat çekti, “Ortak uçak üretebiliriz” dedi.

Groysman, Türkiye`nin Ukrayna`nın toprak bütünlüğünü desteklemesi ve Kırım Tatarlarıyla ilgili aldığı pozisyondan ötürü teşekkür etti.

"Merhaba asker"

Başbakan Yıldırım, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Ukrayna Başbakanını törenle karşıladı. Çankaya Köşkü'nde yoğun kar yağışı altında yapılan tören, Başbakan Yıldırım ve Groysman'ın yerlerini almasının ardından, iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Groysman, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Taburu'nu "Merhaba asker" diyerek, selamladı.

İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından, Başbakan Yıldırım ve Groysman, Çankaya Köşkü merdivenlerinde tokalaşarak, basına poz verdi. Törende, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay ile diğer ilgililer hazır bulundu.

Türkiyeli ve Ukraynalı iş adamları buluşacak

Ukrayna Başbakanı Groysman'ın iki günlük resmi ziyareti kapsamında yapılacak görüşmelerde, diplomatik ilişkilerin 25'inci yılında, Ukrayna ile ekonomi ve ticaret başta olmak üzere, çok yönlü iş birliği olanakları ele alınacak. Kırım ve Kırımlı Tatar soydaşların durumu ile Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gelişmelerin değerlendirileceği görüşmelerde, iki ülkenin gündeminde yer alan güncel konularda görüş alışverişinde bulunulacak.

Groysman'ın, ziyaret kapsamında düzenlenecek iş forumunda, Türkiyeli ve Ukraynalı iş adamlarına hitap etmesi bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir