• DOLAR 32.578
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2438.624
  • ...
'Turkuaz Kart' yönetmeliği yayımlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında, yabancılara Türkiye'de süresiz çalışma ve ikamet hakkı veren "Turkuaz Kart" yönetmeliği yayımlandı.

Buna göre, Turkuaz Kart'a ilişkin başvuru, değerlendirme ve geçiş süresine, kart sahibine ve yakınına sağlanan haklara ve bunların kullanımına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Turkuaz Kart şu kişilere verilecek:

a) Eğitim düzeyi, ücreti, mesleki bilgisi ve deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ve benzeri nitelikleri itibarıyla yüksek nitelikli işgücü olarak değerlendirilen,

b) Yatırım veya ihracat düzeyi, sağlayacağı istihdamın büyüklüğü, bilimsel ve teknolojik gelişmeye yaptığı katkı ve benzeri özellikleri itibarıyla yüksek nitelikli yatırımcı olarak değerlendirilen,

c) Bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayan veya bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında uluslararası düzeyde Türkiye menfaatleri açısından stratejik kabul edilen çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim insanı veya araştırmacı,

ç) Kültürel, sanatsal veya sportif faaliyetler açısından uluslararası düzeyde başarılı olan,

d) Türkiye'nin veya kültürünün uluslararası tanınırlığına veya tanıtımına katkı sağlayan, Türkiye’nin milli menfaatlerine ilişkin hususlarda uluslararası düzeyde faaliyette bulunan yabancılara verilebilir.

Başvuru

Turkuaz Kart başvurusu, Türkiye'de doğrudan sistem üzerinden, Türkiye dışında ise yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye dış temsilciliği aracılığıyla yapılır.

Turkuaz Kart başvurusunun değerlendirilmesinde uluslararası işgücü politikası doğrultusunda belirlenen kıstaslar kapsamında oluşturulan puanlama sistemi kullanılır.

Geçiş süresi içinde iptal edilmeyen ve geçiş süresi kaydının kaldırılmasına ilişkin talebi uygun bulunan yabancının Turkuaz Kart'taki geçiş süresi kaydı kaldırılır ve Turkuaz Kart süresiz hale gelir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir