• DOLAR 32.588
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2491.829
  • ...
Heyet Heron Görüntülerini İzledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Genelkurmay Başkanlığı ve ASELSAN`dan gelen uzmanlar, görüntülerin izlenmesi için özel bir sistem kurdu. Uzmanlar, görüntülerle ilgili milletvekillerine teknik bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Görüntüleri izlemeye komisyon üyesi olmayan milletvekilleri alınmadı.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan`ın toplantıya katılma talebi, komisyon üyesi olmaması ve komisyonda BDP`li bir üyenin bulunması nedeniyle kabul edilmedi.

Komisyon üyeleri, 9 saatlik görüntü kayıtlarını, atlayarak yaklaşık 4 saatte izledi.

Görüntülerle ilgili bir rapor hazırlanacak.

Bu arada, komisyon salonunun bulunduğu bloğa basın mensupları da alınmadı.

Üstün: "Rapor haline getirilecek"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, komisyon üyeleri ile birlikte izledikleri ``Heron`` görüntülerini AA muhabirine değerlendirdi.

Daha önce alınan karar gereğince Genelkurmay Başkanlığından görevlilerin komisyona gelerek, görüntüleri izlemelerine yardımcı olduklarını belirten Üstün, ASELSAN`dan gelen uzmanların da görüntüleri yorumlama konusunda yardımcı olduklarını kaydetti.

Üstün, uzmanların yorumlarını yazıya döküp rapor halinde sunacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu: ``Komisyon, çalışmalarını adım adım yürütüyor, önemli ilerlemeler sağlanıyor. Bundan sonraki adımları da ilerideki toplantılarda değerlendireceğiz. Zaten şu anda beklediğimiz yazışmalar da var. Telefon görüşmeleri konusunda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile diğer kurumlara yazdığımız yazılar var. Köylüler, `şunu aradık bunu aradık` diyorlar; kim kimi aramış?... Kurtulanlardan aradıklarını söyleyenler var. Onların söylediklerinin doğru olup olmadığını tespit etmek açısından o tür yazışmalar yaptık. Bu bilgiler geldikçe yeni kapılar pencereler açılıyor, biz de o kapılardan ilerliyoruz. Sağlıklı bir inceleme yürütmeye çalışıyoruz.

Kurumlarımız bize yardımcı oluyor. Kamuoyu, bu süreci sabırla takip etmeli, vatandaşlarımız Meclise güvenmeliler. Bu olayın ortaya çıkartılması ve bundan sonra böyle bir olay yaşanmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İyi niyetimizden kimse şüphe etmesin. Bütün partilerimizin temsilcileri komisyonda var. Her şey usulüne uygun bir şekilde, şeffaf bir şekilde yürüyor.``

``Başladığımız noktanın çok ilerisindeyiz``

Üstün, olayın üstünün kapanacağına ilişkin iddiaları kabul etmediklerini kaydederek, ``Adım adım ilerliyoruz, başladığımız noktanın çok ilerisindeyiz ama hala incelenecek çok konu var`` dedi.

``Görüntülerden, ölenlerin kaçakçı olduğu, buna rağmen operasyonun yapıldığı`` yönündeki iddiaların sorulması üzerine Üstün, ``Bunu iddia etmek mümkün değil. `Bu kanaate ulaştık` demek yanlış olur. Daha inceleme tamamlanmadı. Görüntüler tek başına büyük resmi görmeye yetmez, bütün verileri değerlendirerek sonuca ulaşacağız`` diye konuştu.

Üstün, her olayı incelediklerinde farklı farklı yerlere, alanlara girildiğini belirterek, ``Bunları birlikte incelediğimizde, asıl önemli olan görüş o olacaktır`` dedi.

``Her pencereden sonra yeni bir pencere açılıyor``

``Görüntülerden insan mı katır mı oldukları belli oluyor mu?`` sorusuna Üstün, ``Zaman zaman hareketliliklerden insan olduğu, zaman zaman da hayvan olduğu anlaşılıyor ama toplandıkları zaman ısı kütlesi birbirine değdiği için bir karartı gözüküyor. İlk görüntüler araçla birlikte başlıyor. 9 saatlik uzun bir görüntü. Araçla gelen canlıların görüntülerinin alınması, Kuzey Irak bölgesinden başlayarak geliyor. Fakat çekim daha önce başlıyor. Görüntülerin ilk bölümlerinde canlı yok, daha sonra canlılar başlıyor. Çekimi baştan beri izledik, bazı yerleri hızlandırarak izledik`` yanıtını verdi.

Komisyon Başkanı Üstün, ``Rapor ne zaman hazırlanır?`` sorusuna, ``Yeni yeni pencereler açılıyor. Her pencereden sonra yeni bir pencere açılıyor. Ne zaman biteceğini tam olarak kestiremiyoruz ama bizim arzumuz, 1,5-2 ay içinde bunu bitirmek. Fakat ilerledikçe başka kapılar ve pencereler açılıyor ve bu nedenle belki süreç uzayabilir. Bu nedenle sabırlı olunmasını tavsiye ediyoruz`` diye cevapladı.


Cnntürk


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir