• DOLAR 32.352
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.41
  • ...
Sabah namazının sünneti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SORU: Sabah namazının sünnetini çeşitli sebeplerden dolayı bazen kaçırıyoruz. Daha vakit varken farzdan sonra bunu kılabilir miyiz?

CEVAP: Sabah namazının sünnetinin faziletiyle ilgili Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtu vesselam)'ın birçok hadisi bulunmaktadır. Peygamber (aleyhissalâtu vesselam)  seferi olduğu sırada, farza tabi olan sünnetleri bazen kılmazdı. Fakat sabah namazının sünnetini her daim eda ederdi. Âişe (radıyallahu anha)'dan rivayet edildiğine göre Efendimiz (aleyhissalâtu vesselam) şöyle buyurdu:

Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır. (Müslim)

Bir başka hadiste;

Düşman süvarisi kovalasa bile sabah namazının iki rekât sünnetini terk etmeyin. (Ebû Davud)

Çeşitli sebeplerden dolayı kılınmayan sabah namazının sünnetinin, farzı eda ettikten sonra kılınmasıyla ilgili mezhep imamları arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Bu görüş ayrılıklarının sebebi ise bu konuyla ilgili varid olan birbirinden farklı ama birbirleriyle de çelişmeyen iki hadistir. Konuyla ilgili hadislerden biri sözlü diğeri ise takriridir. Sözlü hadis;

Her kim sabah namazının iki rekât sünnetini kılmamışsa güneş doğduktan sonra kılsın! (Tirmizi)

Hanefi mezhebiniz bazı imamları bu hadisi delil göstererek sabah namazının kılınmayan sünnetinin ancak güneş doğup bir mızrak yükseldikten sonra eda edilebileceği görüşüne gitti. Zira sabah namazından sonra mutlak nafile kılmak mekruhtur. Sabah namazının sünneti ise diğer nafilelerden farklı değildir.

Diğer hadis ise; Kays Bin Ömer (radıyallahu anh) cemaatle kılınan farz namazın ardından iki rekât namaz kılınca Efendimiz (aleyhissalâtu vesselam) kendisine “Bu kıldığının iki rekat da nedir Ey Kays!" diye sorunca “Bu benim kılamadığım sabah namazının sünnetidir ey Allah'ın resulü" diye cevap verir. Peygamber efendimizin Kays'ın bu fiiline sessiz kalması ve takrir etmesi farzdan sonra, güneş doğmadan önce sabah namazının sünnetinin kılınmasının meşru/caiz olduğunu gösteriyor.

Şafii mezhebine göre ise sabah namazının sünneti güneş doğmadan önce de doğduktan sonra da kaza edilebilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir