• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kardeşliğin Altına Konulmuş Dinamit Gıybet
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Allah(Azze ve Celle) şöyle buyuruyor. “Biriniz, diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Sizden biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İste bundan tiksindiniz. O halde Allahtan korkun.”

Gıybet; "Bir kimsenin ayıbını arkasından veya aleyhine konuşmak" demektir. Türkçede bu kavramın karşılığı olarak "dedikodu" ve "çekiştirme" kelimeleri kullanılır.

İnsan kendi ayıplarını görmez ve başkaları için beslediği iyi duyguları olmayınca, yaptığı tek  faaliyet diğer insanlar hakkında kötü konuşmak olur. Bundan dolayı çoğu zaman boş insanlar birilerini çekiştirerek muhabbet (!) ederler. Bir de kıskançlıktan çekememezlikten insanlar gıybet yaparlar. Allah kimi insanları fakirlikle kimilerini ise zenginlikle sınar. Varlık düşünce ve iman yönünden fakir kalan insanlar ise içlerinde oluşan çekememezlik duygusundan ötürü gıybete yönelirler.  Baktığımız zaman, Allah`ın gıybeti yasaklamasının sebebi ise gıybet alışkanlığının insanlar üzerinde zararlara yol açmasındandır. Toplumda insanların birbirlerinin arasında konuşmasının sonucu, güven ortamının zedelenmesine sebep olduğu gibi insani ilişkilerinde yavaş yavaş ortadan kalkmasına neden olur.

Müslümanların en önemli özelliği ise diğer insanların kendisinden emin olması, kendini güvende hissetmesidir. Nitekim Resulallah (asm) “En üstün Müslüman kimdir” sorusuna; “Dilinden ve elinden Müslümanların emin olduğu kimse” cevabını vermiştir. İşte bundan dolayı İslam dini, kişinin gıyabında konuşmayı yasak ettiği gibi, sahip olduğu kötü vasıfları ve işlediği hataları söylemesini de yasaklamıştır. Müslümanlar hakkında hüsn-ü zan beslemek, varsa kusurlarını örtmek, o kusuru gizlemek, karşılığında mükafatlandırılacağımız salih amellerdendir. Cenab-ı hak bizleri elinden ve dilinden  emin olunanlardan eylesin. Selam ve dua ile...                           

Kübra EKİCİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir