• DOLAR 32.369
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Güzel Ahlak Üzere Yaşamak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güzel Ahlak Üzere Yaşamak

Allah (cc) Peygamberine, Habibine, O'nu överek ve kendisine bagışlamış olduğu nimeti belirterek buyuruyor ki: “Hiç şüphesiz, sen yüce bir ahlâk üzeresin.” (Kalem: 4)

Bir adam Peygamber Efendimiz`e (sav) iyi ahlakın ne olduğunu sordu. Peygamber Efendimiz (sav)`de

ona şu ayeti okudu: “Af ve müsamahadan ayrılma, iyiliği emret ve anlayışsızlardan yüz çevir.” (A´raf: 199)

Daha sonra da adama verdiği cevabın devamı olarak şöyle buyurdu: “İyi ahlak seninle münasebeti kesen ile senin ilgiyi devam ettirmen, sana vermeyene vermen ve sana haksızlık edeni affetmendir.”

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Ben sadece güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.”

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Kıyamet günü teraziye konacak en ağır amel, Allah korkusu ile güzel ahlaktır.”

Adamın biri Peygamberimize geldi, önce önünde durarak “Ya Rasulallah, din nedir?” diye sordu. Peygamber Efendimiz “Güzel ahlaktır” diye cevap buyurdu. Adam Peygamber Efendimizin sağ tarafına geçerek yine “Ya Rasulallah, din nedir?” diye sordu. Peygamber Efendimiz (sav), “Güzel ahlaktır” diye cevap verdi. Bu defa adam Peygamber Efendimizin sol tarafına geçerek “Ya Rasulallah, din nedir?” diye sordu. Peygamber Efendimiz (sav) bir daha “Güzel ahlaktır” diye cevap verdi. Bu sefer adam Peygamber Efendimiz`e arka taraftan seslendi; “Ya Rasulallah, din nedir?" diye sordu. Peygamber Efendimiz (sav) ona bakarak, “Anlamıyor musun? Din öfkelenmemendir.” diye cevap buyurdu.

Adamın biri Peygamber Efendimiz (sav)`e “Bana bir tavsiyede bulun” der. Peygamber Efendimiz ona “Nerede olursan ol Allah'tan kork.” diye cevap verir. Adam “Başka” diye sorar. Peygamber Efendimiz (sav) ona “Kötülüğün arkasından bir iyilik işle ki, kötülüğü silsin.” diye cevap verir. Adam, “Daha başka” diye sorar. Peygamber Efendimiz (sav) “İnsanlara karşı güzel huylu ol” diye cevap verir.

Peygamber Efendimiz (sav)`e “En faziletli amel nedir?” diye sorarlar. Peygamber Efendimiz (sav) “Güzel huydur” diye cevap verir.

Peygamber Efendimize (sav) “İmanca en üstün müminler kimlerdir?” diye sordular. Peygamber Efendimiz (sav) “En iyi huylulardır” buyurdu.

Cerir İbni Abdullah'ın rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Sen öyle bir adamsın ki, Allah seni güzel yarattı, sen de huyunu güzelleştir.”

Ber'a İbni Azib buyurur ki; “Peygamber Efendimiz (sav) “insanların en güzel yüzlüsü ve en iyi huylusu idi.”

Ebu Said Hudri`ye göre Peygamber Efendimiz (sav) “Allah'ım, vücudumu güzel yarattığın gibi huyumu da güzel kıl.” diye dua ederdi.

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir