• DOLAR 32.346
  • EURO 35.164
  • ALTIN 2309.069
  • ...
SON DAKİKA
Diyarbakır`da Anayasa Konuşulacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Türkiye Konuşuyor Diyarbakır Vatandaş Toplantısı 19 Şubat 2012 Pazar günü Diyarbakır`da gerçekleştirilecektir. Rönesans Düğün ve Kongre Salonu`nda gerçekleşecek olan "Anayasa Vatandaş Toplantısı"nın saat 10.00`da başlaması planlanıyor. Anayasa Platformu`na ev sahipliği yapan Anayasa Platformu Girişim Grubu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde çeşitli meslek kuruluşları ve sendika konfederasyonlarından oluşmaktadır. Toplantı katılımcılarına "Anayasa Gönüllüsü Sertifikası" veriliyor.

 

Anayasa Vatandaş Toplantıları bugüne kadar Ankara, Konya ve Edirne`de gerçekleştirilmiş ve Nisan sonuna kadar toplamda 10 toplantı yapılması hedeflenmektedir. Her bir toplantıda yüzlerce katılımcıya ulaşmanın hedeflendiği bu çalışma, Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olacak. Toplantılarda yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında bir araya getirilmesi amaçlanıyor. Toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin ise TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması bekleniyor. Meclis`te bulunan partilerin eşit temsilinden oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Vatandaş Toplantıları hakkında bilgilendirildi. Komisyon üyeleri düzenlenen toplantılara katılarak çalışmaları destekliyor.

 

Toplantı Katılımcılarının Belirlenmesi
Toplantı çağrıları belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapılıyor. Çağrılar kişiye özel ve vatandaşlara ulaşmak için kullanılan birinci yöntem cep telefonları… Bu çerçevede tüm operatörler üzerinden herhangi bir kişisel bilgiye dayalı olmaksızın rastlantısal olarak gönderilen SMS mesajları ve sesli çağrılarla vatandaşlara ulaşılıyor. Toplantı çağrısına telefonlarıyla olumlu yanıt veren vatandaşlar çağrı merkezi tarafından aranıyor. Bu aramada toplantı ile ilgilendiklerini belirten vatandaşlara ayrıntılı bilgi verilirken, vatandaşların merak ettikleri sorular cevaplandırılıyor ve başvuruları alınıyor. Toplantılarda ikinci grubu sivil toplum örgütleri oluşturuyor. Sivil toplum örgütlerine açık çağrı yapılırken, salon kapasitesine göre ayrılan STK kotası üzerinden başvurular geliş sırasına göre kabul ediliyor.

 

Katılım ve Diyalog Şartları
Yukarıdaki yöntemlerden biri ile çağrı alıp toplantılara başvuracak vatandaşların toplantı usulüyle ilgili şartları baştan kabul etmeleri gerekiyor. Bunlar dışında hiçbir şart aranmıyor.
 
M. Salih Keskin - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir