• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Evin Bereketi: Helal Kazanç
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Evin Bereketi: Helal Kazanç

Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret olması hali müstesna, mallarınızı, bâtıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda alıp vererek yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, sizi esirgeyecektir. (Nisa: 29)

“Çok söz yalansız, çok mal haramsız olmaz…” diye halk arasında dolaşan bir tabir vardır. Bu söz sanki yapılanı meşru görmek gibi bir algıya yol açabilme durumu söz konusu olmasıyla birlikte, bu yazımızda haram maldan değil, mevzunun dolu tarafından bakarak helal kazançtan söz edeceğiz.

Cenab-ı Allah, kullarının yaptıklarını, yapacaklarını ve içinden geçirmekte olduklarını bilmektedir. Ve kulun yaptığı her amel; hayır ve şer farketmeksizin kayıt altına alınmaktadır. Kiramen katibin melekleri kulların işlediği her ameli yazmaktadır. Bahsettiğimiz durum her kulda yapılan işlerin, işlenen amellerin kaydedilmesiyle birlikte bir faturası, bir hesabı olacağı düşüncesini uyandırmalıdır.

İnsan ruz-i mahşerde yaptığı herşeyin hesabını verecektir. Söylediği her sözün, attığı her adımın, mutlaka bir hesabı vardır. Bir mükafatı, bir ikabı vardır. Kişi kazandığı her kuruşun, cebine giren her liranın helalliği ve haramlığı noktasında hesabını verecektir.

Cenab-ı Allah iman edenleri haksız yollarla kulların kazancını gasp etmeyi yasaklamış ve bu durumdan sakınmayı emretmiştir. Ayette haksız yollardan kastedilen gelirinin haram olduğu, kazancının gayrı meşru kabul edilen yollardır. Bu yollara başvurmak, buradan elde edilen geliri kişinin evine götürüp, aile efradının bu gelirden istifade etmesi, bir müslüman için büyük bir yıkımdır. Müslümanın sözü helal, aldığı helal, sattığı helal olmalıdır. Harama tevessülün bir müslüman açısından hiçbir zaman haklı bir gerekçesi olamaz. Hem helal kazanç evin ve ailenin bereketidir.

Bir hocamız helal kazançla ilgili bir sohbetinde şöyle bir örneklemede bulunmuştu; “Bir adam, on liralık bir gömlek alsa, bu on liralık gömleğin on lirasının bir lirası haram olsa; o kişinin o gömleği giyerek ettiği dua kabul olmaz.”

Müslümanın evine, çoluk çocuğuna helal rızık temin etmesi, daha çok kazanç için gayrı meşru yollara başvurarak evinin içine haram sokması; bir kap sütün içine bir damla zehirin zerkedilmesi gibidir. Bütün kabı berbat eden bir netice meydana gelir. Cenab-ı Allah tüm müminleri helal kazanç elde edenlerden eylesin…

Bu haberler de ilginizi çekebilir