• DOLAR 32.59
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2507.365
  • ...
"Şırnak'ta 106 böbrek hastası var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Şırnak Devlet Hastanesi, 9 Mart Dünya Böbrek Günü dolaysıyla bir etkinlik düzenledi.

Devlet Hastanesinde bir stand kuran görevliler, Böbrek rahatsızlığı ve sağlığı ile ilgili vatandaşlara bilgi verdi.

Şırnak Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Esra Şahin ile Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi, diyaliz ünitesinde yatan böbrek hastası Gülizar Kılıç’ı ziyaret etti.

Böbrek hastası Kılıç’ın durumu hakkında hastane yetkililerinden bilgi alan Elçi, Kılıç’a tavsiyelerde bulundu.

Burada gazetecilere açıklama yapan Elçi, Türkiye’de her 7 hastadan biri dünyada da her 10 kişiden birinin Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) olduğunu söyledi.

Böbrek yetmezliğinin ana sebeplerini sıralayan Elçi, sözlerine şöyle devam etti: "Böbrek yetmezliğinin ana sebepleri; obezite, uygunsuz ve tuzlu diyet, hipertansiyon yeterli sıvının alınmaması, yanlış ilaç kullanılması böbrek rahatsızlığına neden olmaktadır. Bizim de vatandaşlarımıza tavsiyemiz doktora danışmadan ilaç almamalarıdır. Günde sarf ettiği efora göre bol bol sıvı almalı, tuzlu diyetten kaçmalıdırlar. Eğer kilo fazlalıkları varsa mutlaka doktora başvurmalı. Tansiyonlarını sürekli takip etmeliler. Sürekli hareket halinde olunmalı hareketsiz kalmak birçok hastalığa sebebiyet verilebilmektedir."

Her gün yarım saat yürüyüşün insan sağlığına ve böbreklerin çalışmasına çok iyi geldiğini belirten Elçi, Şırnak’ta 106 böbrek hastasının olduğunu kaydetti.

Türkiye'de organ bağışının istenilen seviyede olmadığını, vatandaşların organ bağışı yapmalarını isteyen Elçi, Türkiye’de binlerce organ bağışı bekleyen hasta olduğunu sözlerine ekledi.

Daha sonra Elçi ve Şahin hastane yetkilileri ile birlikte açılan standı ziyaret ederek, vatandaşlara bilgi verdi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir