• DOLAR 32.428
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.979
  • ...
Görmez'den işgal rejiminin ezan kararına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, işgal rejimi İsrail parlamentosu Knesset'in, ezan okunmasına kısıtlama getiren yasa tasarısını ilk oylamada kabul edilmesine tepki gösterdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Şeyh Şamil Camisi’nin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve cami cemaati katıldı.

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi Güzelyurt Mahallesine yaptırılan Şeyh Şamil Camisi’nin açılışını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla dualarla açıldı.

İşgalci İsrail parlamentosunun ezan yasağını sert bir dille kınayan Görmez, "Ezan bağımsızlığın en büyük simgesi. İşte bugün, sabahleyin uzun süredir konuşuluyor ve tartışılıyordu. Maalesef Kudüs'te ezanı yasakladılar. Hâlbuki ezanı yasaklamak bir yerde İslam’ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını inkar etmek ve yok saymaktır." ifadelerini kullandı.

Görmez, "Kudüs gibi Mekke ve Medine'den sonra Müslümanların en büyük merkezi, mabedi en kutsal mekânımız Resulü Ekrem’in Miraca çıktığı mekânda ezanın yasaklanması tarih boyunca İslam’ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını yasaklamak manasına gelir, bu kabul edilemez. Ama daha önce de açıklamış ve demiştim ki böyle yasaklarla bu büyük simgeler, bu büyük şiarlar ortadan kaldırılmaz. Siz bir yerde müezzinlere ezan okumayı yasaklatırsanız, o şehrin ve o ülkenin bütün halkı müezzin olur, ezanı birlikte okurlar. Böylece o yasağı tanımadıklarını ifade ederler. Yüreklere  pranga vurulmaz, vurulamaz. Kalplere yasak getirilemez. Var oluşumuzun şiarı olan varlığımızın simgesi olan ibadetler, inanç özgürlükleri ortadan kaldırılamaz." şeklinde konuştu.

"Camiler ibadet, bilgi, sevgi ve birlik merkezleridir"

Camiler olmadan şehirlerin taş ve beton yığını haline geleceğini ifade eden Görmez, camilerin sadece namaz kılmak için yapılmadığını ibadet, bilgi, sevgi ve birlik merkezleri olduğunu vurgulayan Görmez, "Namaz kılarken hoca arkasını dönerek 'saflarınızı sıkı tutun' der. Siz zannetmeyin ki o çağrı sadece namazla ilgili. O çağrı aynı zamanda namazdan sonraki halimizle de ilgilidir. Safları sık tutmayı orada öğreniriz. Bizler sokağa çıktığımızda da birbirimize sahip çıkmayı, birbirimize yurt olmayı öğreniriz ve birbirimizin derdiyle dertlenmeyi öğreniriz." diye konuştu.

Camilerin aynı zamanda birlik ve dirlik merkezi olduğuna da değinen Görmez, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim en büyük eksiklerimizden bir tanesi, bedenlerimizi buluşturuyoruz ama ruhlarımızı ise çok az buluşturuyoruz. İnşallah ruhlarımızı da buluşturacağız, kalplerimizi de birleştireceğiz. Camiler bizim aynı zamanda vahdet ve tevhid mekânımız. Sizin evlerinizde kıldığınız namazlar, farzı yerine getirir. Allah'ın emrini yerine getirmiş olursunuz, ama eksik kalır. Tam olabilmesi için birlik içerisinde aynı Rahman'a secdede buluşmalısınız. Namaz, ne muhteşem bir ibadettir. Günde tam beş defa Allah ile buluşuyorsunuz. Ama aynı zamanda birbirinizle buluşuyorsunuz."

"Sabah namazlarında camileri doldurun"

Görmez, cemaatten camileri yalnız bırakmamalarını da isteyerek, "Sadece Cuma namazlarında değil, Sabah namazlarında da bu mabetlerimizi dolduralım. Hanım kardeşlerimiz de sabahları camilere gelsinler. Sabah namazı dahil buraları hep birlikte dolduralım. Kalpleri birleştirmek için Rahman'ın huzurunda birlikte secde etmenin keyfine varmak için hep birlikte bu camileri dolduralım." açıklamasında bulundu.

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik tarafından yapılan duanın ardından caminin açılışı yapıldı. Şahin, Vali Yerlikaya ve beraberindeki heyet ile caminin içinde incelemelerde bulunan Görmez, öğle ezanın okunması ile birlikte cami cemaatiyle namaz kıldı.

Yaklaşık bir yıl önce yapımına başlanan Şeyh Şamil Camisi, bin kişi kapasiteli olup ortalama bin 200 metre kare alanda hizmet verecek. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)



























Bu haberler de ilginizi çekebilir