• DOLAR 32.558
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2427.801
  • ...
Çocuklara Allah`ı nasıl anlatırız?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SÜMEYYE AKSOY / DOĞRUHABER

Dinimizde çocuğun ilk öğrenmesi gereken kelimenin “Allah” olması tavsiye edilir. Çocuklara Allah`ı anlatırken yaşlarına bakmayı unutmamalıyız. Her çocuk Allah`ı aynı anda kavrayamaz. Çocuğa doğru bilgi uygun zamanda uygun dille aktarılmalıdır. Peygamber Efendimiz(sav) “Herkese akıl derecesine göre davranın” diye buyurmuştur. O`nun yolunu takip edenler olarak çocuklara Allah`ı, anlama derecelerine göre anlatmalıyız.

0-2 yaş aralığındaki çocuklarda Allah bilinci, onların şuur altında bulunan Allah`ın varlığı bilgileri ve anne-babanın yaşantısından etkilenerek şekillenir. Bu yaştaki çocuklar henüz konuşma yetisine sahip olmadıkları için anne-baba ortamını izlerler. Aile ortamında kurduğunuz birçok cümle çocuğa Allah`ın varlığını kavratır. Örneğin; Allah`a emanet ol, Allah bilir, Allah görür gibi.

2-5 yaş aralığındaki çocuklar ise akıcı konuşmaya başlamasıyla, her şeyi öğrenmek istemesiyle, hayatına yeni mekânların girmesiyle Allah`ı arayışa başlarlar ve anne-babaya sürekli sorular sorarlar. Anne-baba sorulan sorulara cevap verirken kısa, öz ve doğru bilgi vermelidir. Çocuğun anlayamayacağı düşünülerek ona yalan söylenmemeli. Çocuklar her şeye inanmaya müsaittirler.

Çocuklara Allah`ı anlatırken terbiye edici olacağı düşünülen “Allah yakar, Cehennemine atar, Allah taş yapar” gibi doğru bilinen yanlışlardan uzak durulmalı. Onlara Cennet ve mükâfat yönüyle Allah anlatılmalıdır. Rabbimiz meyveleri ne güzel yaratmış, demek ki O çok güzel” gibi cümlelerle Allah`ın yarattığı güzellikler anlatılmalıdır.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da anne-baba çocuğuna iyi bir model olmalı. Anlatılanla davranışlar arasında tutarlılık yoksa çocuk anne-babadan sadece tutarsızlığı alacaktır. Zira çocuklar anlatılandan çok anlatana bakarlar.

                                                                   

Bu haberler de ilginizi çekebilir