• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...
"ABD`nin YPG`ye desteği sürecek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'nin, PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'yi, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içerisinde desteklemeye devam ettiği açıklandı. Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner basın toplantısında, Suriye'de PYD/YPG'ye verdikleri destek konusunda açıklamalar yaptı. IŞİD'le mücadele kapsamında YPG'ye verdikleri desteğin süreceğini belirten Toner, şunları söyledi:

"YPG'yi Suriye'nin kuzeyinde bulunan SDG içerisinde uzun zamandan beri destekliyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi onlar IŞİD'e karşı mücadelede ve ortadan kaldırılması için çok etkililer. Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kilometreyi ve 4 Kasım'da operasyon başladığından beri de Rakka civarında 100'den fazla köyü IŞİD'in elinden aldılar."

Toner, Türkiye'nin YPG konusundaki kaygılarına da dikkat ettiklerini belirtti.

ABD'nin, PKK ile ilgili görüşünün değişmediğini dile getiren Toner, "PKK ve YPG arasında bağlantı olduğu yönündeki görüşe saygıyla karşı çıkıyoruz. Şu konuda açık olmalıyız; PKK bizim için hâlâ bir terör örgütüdür" diye konuştu.

PKK'nın Sincar'daki varlığı

Toner, bir soru üzerine PKK'nın Irak'ın Sincar bölgesindeki varlığına da karşı olduklarını belirtti.

ABD'nin bu konuda aynı yerde durduğunu anlatan Toner, "Orada olmamaları gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

PKK`nın Suriye`deki kolu PYD`nin silahlı kanadı olan YPG`ye verilen destek Türkiye`nin tepkisine sebep olunca, ABD bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG`ye katarak Suriye Demokratik Güçleri`ni kurdu. SDG`nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı`ndan Marie Harf, Ekim 2014`te PYD`yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015`te PYD`nin silahlı kanadı YPG`yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

Ancak Donald Trump yönetiminin Ortadoğu'da nasıl bir politika izleyeceği henüz netleşmiş değil.

Bu haberler de ilginizi çekebilir