• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Abdullah İbni Ümmü Mektûm (ra)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yusuf Toprak / Doğruhaber

Asrı saadetin sayfalarında okuduğumuz, Efendimiz (asm)`ın sahabelerinden olan Abdullah bin Ümmü Mektûm (ra) da küçük yaşta gözlerini kaybetmişti.

Hazreti Enes`in (ra) naklettiğine göre, bir keresinde Cebrail aleyhisselam, Peygamber Efendimizin (sav) huzuruna gelir. İbni Ümmü Mektûm`da o esnada orada bulunmaktadır. Cebrail aleyhisselam sorar: “Gözünü ne zaman kaybettin?” İbni Ümmü Mektûm, “Çocukken.” diye cevap verir. Bunun üzerine Cebrail aleyhisselam:

“Allahu Teala buyuruyor: ‘Ben bir kulumun gözünü aldığım zaman ona cenneti mükâfat olarak veririm.”

İbni Ümmü Mektûm, Efendimiz (asm)`a ilk iman edenlerdendir. Allah yolunda hicret edenlerden olmuştur. Asıl adı Amr olmasına rağmen Medine ona Abdullah demiştir. İbni Ümmü Mektûm ise annesine nispet ile söylenen bir isimdir. Efendimiz (asm) Medine`den bir sefer gittiği zaman vekil olarak İbni Ümmü Mektûm`u bırakırdı. Tam on üç defa Efendimiz (asm)`a vekillik yapmış, Medine`de namaz kıldırmıştır. Mescid-i Nebevi inşa edildikten sonra Hazreti Bilal ve Ebu Mahzure ile birlikte İbni Ümmü Mektûm`da Muhammed Mustafa (asm)`a müezzinlik yapmıştır.

İbni Ümmü Mektûm, Mekke döneminde Rasulullah`ın soheti için sık sık gelirdi. Efendimiz (asm) ona Kurân ezberi yaptırırdı.

Bir keresinde Efendimiz (asm); Utbe bin Şeybe, Ümeyye bin Halef ve Ebû Cehil gibi Kureyş`in ileri gelenlerine tebliğde bulunduğu esnada İbni Ümmü Mektûm gelerek Efendimiz (asm)`a hitaben, “Yâ Rasulallah, bana Kur`an okut. Allah`ın sana öğrettiğinden bana da öğret.” dedi.

Efendimiz (asm) Mekke`nin ileri gelenleriyle meşgul olduğu için İbni Ümmü Mektûm ile ilgilenemedi. Bunun üzerine İbni Ümmü Mektûm, arzusunu birkaç defa tekrar etti. Efendimiz (asm) onun bu takrarından rahatsız oldu, yüzünü buruşturdu, başını çevirdi. Onlarla konuşmaya devam etti. Orada bulunanlar ise daha fazla dinlemek istemeyip orayı terkettiler. O anda Efendimiz (asm)`a vahiy geldi:

“Yanına âmâ geldi diye yüzünü ekşitip döndü! Nereden bileceksin, belki de o günahlarından arınacaktı… Yahut o öğüt alacak ve o öğüt kendisine fayda verecekti. Öğüde ihtiyaç duymayan kimseye gelince, sen ona yöneliyorsun. Onun inkâr ve isyan pisliği içinde kalmasından sen mesul değilsin. Sana koşarak gelen ve Allah`tan korkan kimseyi ise ihmal ediyorsun. Sakın! O Kur`ân bir öğüttür.” (Abese: 1-11)

Bu hadiseden sonra Efendmiz (asm), İbni Ümmü Mektûm`u ne zaman görse, “Ey Rabb`imin beni ikazına sebep olan kardeşim, merhaba!” derdi.

İbni Ümmü Mektum ömrü boyunca din-i mübini İslam`a hizmet etmiş, Hazreti Ömer (ra)`in hilafeti devrinde vuku bulan Kadisiye Savaşına elinde bir sancakla katılmış, bu savaşta şehid olmuştur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir