• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
Suriyeli kadınlar: Ülkemizde barışın hakim olmasını istiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak geldikleri Gaziantep'te Mozaik Kadın ve Aile Derneği çatısı altında bir araya gelen Suriyeli sığınmacı kadınlar, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenledikleri basın açıklamasında, Suriye’de bugüne kadar çok sayıda kadının öldürüldüğünü ve binlercesinin ise halen rejim kontrolündeki cezaevlerinde tutulduğuna dikkat çekti.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanan Suriyeli kadınlar adına basın açıklamasını Mozaik Kadın ve Aile Derneği sözcüsü Hatice Sohbet okudu. Sohbet, 15 Mart 2011 yılından bugüne kadar çok sayıda Suriyeli kadının öldürüldüğünü ve binlercesinin halen rejim kontrolündeki cezaevlerinde tutulduğunu söyledi.

Suriyeli kadınlara destek vermek için toplandıklarını belirten Sohbet, "Dünya kadınları, haklarını elde etmek için mücadeleye devam ediyor. Suriyeli kadınlar, kendi haklarını elde etmek için özgürlük yolunda çaba sarf ediyorsa haklarına kavuşacaklarını biliyoruz. Şimdiye kadar 55 kadın, işkenceyle öldürüldü. 13 bin 920 kadın rejim tarafından haksız bir yere zindanlarda tutulmakta. Diğer silahlı gruplar tarafından kaçırılan kadınların sayısı ise halen bilinmiyor." dedi.

Resmi rakamlara göre 13 bin 900 kadının Suriye’de cezaevinde olduğunu, gerçek rakamın ise 50 bin olduğunu ileri süren Sohbet, "Şu anda Suriye’nin cezaevlerinde 13 bin 920 kayıtlı kadın mahkum var. Ancak, kayıtsız kadın mahkum sayısının ise 50 bin olduğunu biliyoruz. Suriye'de kadınlar 15 Mart 2011 tarihinde özgürlük ve onur devriminin başlamasında büyük rol oynadı. Suriyeliler, öldürülmek, zorla yerinden edilmek ve işkenceye maruz kalmak gibi ağır bedeller ödemek zorunda kaldı. Bizler ‘Dünya Kadınlar Günü'nde Suriyeli kadınlar olarak, ülkemizde barışın hakim olmasını talep ediyoruz." diye belirtti.

Suriyeli erkeklerin de destek verdiği basın açıklamasının ardından Suriyeli kadınlar sessiz bir şekilde dağıldı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir