• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından düzenlenen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen 'Antepfıstığı Büyüyor UR-GE Projesi' kapsamında sektör temsilcileri bir araya geldi.

GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve UR-GE projesinde yer alan GTB üyesi işletmelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Antep fıstığının tanıtımına yönelik 2017 yılı içerisinde yapılması planlanan faaliyetler istişare edildi.

Antep fıstığının gen merkezinin Türkiye olduğunu belirten Tiryakioğlu, doğru tarım uygulamaları ve etkin pazarlama yöntemleriyle sektörün ihracatta tüm dünyaya açılabilecek bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Antep fıstığında gen merkezi olduğunu ve Antep fıstığının tüm dünyaya Anadolu'dan yayıldığını aktaran Tiryakioğlu, Antep fıstığında duraklama döneminin geride kaldığını ve artık atılım yapma zamanı olduğunu ifade etti.

Tiryakioğlu, "Ülkemiz Antep fıstığı yetiştiriciliği konusunda özellikle son yıllarda önemli aşamalar kat etti. Üretimde geleneksel yöntemler artık yavaş yavaş yerini modern tarım anlayışına bırakmaktadır. Bölgemizde daha önce uzun yıllar içerisinde meyve vermesinden dolayı kıraç topraklarda yetiştirilen Antep fıstığı artık daha verimli topraklarda aşılı olarak yetiştirilmeye başlandı. Ağaç sayısının da hızla arttığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sulama yönteminin de tam olarak benimsenmesi durumunda üründe yaşanan periyodisite etkisi azalarak, dekar başına elde edilen yıllık verimlilik artacaktır." dedi.

2015 yılında 144 bin ton, 2016 yılında ise 175 bin ton olarak gelişen rekolte artışlarının gelecek adına sektör temsilcilerine umut verdiğini de ifade eden Tiryakioğlu, Türkiye'nin Antep fıstığı üretiminde ve ihracatında dünya liderliğine oynayabileceğini belirtti.

"Rekoltenin 300 bin ton seviyelerine çıkmasını hedefliyoruz"

Tiryakioğlu, "Yeşil altın Antep fıstığında artık yükselişe geçtik ve bu sektörde de önümüz açık. 6-7 yıl içerisinde şuan 170 bin ton olan toplam üretim bandımızın 300 bin ton seviyelerine kadar çıkmasını hedefliyoruz. İç pazara rahatlıkla yetecek olan ürünümüz ihracatımız içinde önemli bir gelir kalemi oluşturacaktır. Sektördeki işletmecilerimizin ihracatçı konumuna geçmesini ve aynı zamanda hedef pazarlara yönelmesini istiyoruz. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımızın bizlere sunduğu UR-GE projelerini tanıtım atağına kalkmamızda bizlere yardımcı olacak önemli bir fırsat olarak görmekteyiz." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)