• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
 Ümmü`l Münzir Binti Kays (R.A)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İki Defa Biat Eden Cennetlik Bir Hanım ; Ümmü'l Münzir Binti Kays (R.A)

  Selma binti Kays b. Amr b.Ubeyd ( Ümmül Münzir).

Peygamber (sav) teyzelerinden biri…

 Rasulullah (sav) ile birlikte Bedir ve Hendek gazalarına  iştirak etmiş olan Süleyt bin Kays'ın kız kardeşidir. Süleyt, Ebu Ubeyd Mes'ud es Sakafi komutasında İranlı Mecusilere karşı yapılan meşhur 'Köprü Savaşına' iştirak eden kahramanlardan biri olup hicretin on dördüncü yılında o savaşta şehid düşmüştür. Çoluk çocuğu olmamıştır. 

  Selma (r.a) (Ümmü'l Munzir) Rasulullah`a (sav) biat eden hanımlardandır. Biat edişini kendisi şöyle anlatıyor:

  "Ensar`dan bir grup kadınla birlikte Rasulullah'a (sav) gelip biat ettik. Bize, Allah'a hiçbir şey eş  koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarımızı öldürmemek, ellerimizle ayaklarımız arasında bir bühtan uydurup getirmemek ve hiçbir güzel işte ona karşı gelmemek üzere bizden biat aldı. Sonra da: ' Eşlerinizi aldatmayın' "buyurdu. 

Ona biat ettikten sonra oradan ayrıldık. Kadınlardan birine : ' Dönde Rasulullah 'a sor  eşleri aldatmaktan kasıt nedir?' dedim.  O kadın da sordu. Rasulullah  (sav):

 " Onun malını alıp başkasına vermendir" buyurdu. (1) 

   Bu büyük hanım sahabenin Rasulullah'ın (sav) nezdinde büyük itibarı vardı. Rasulullah (sav) onu ziyaret eder, evinde yemek yer ve onun yemeğinin faydalı ve bereketli olduğunu söylerdi. 

  Ümmü'l Münzir (r.a) anlatıyor:

  Rasulullah (sav) Ali (r.a) ile birlikte bize geldi. Bu sırada Ali ( r.a) geçirmiş olduğu bir hastalığın nekahet dönemindeydi. Evimizde hurma çağlası salkımları asılı idi. Rasulullah (sav) ondan yemeye başladı. Ali' de (r.a) yemek üzere kalktı. Ancak Rasulullah (sav) : "Ağır ol  ey Ali, sen henüz nekahet (bir hastalığı geçirdikten sonra sağlıklı duruma geçme) dönemindesin." buyurdu. Ali (r.a) yemeği bıraktı. 

  Ümmü'l Münzir anlatmaya devam ediyor: 

  Derhal arpa ve çöğender otundan yemek pişirip getirdim. Rasulullah (sav): 

  "Ey Ali! Bundan ye. Zira bu sana daha faydalı" buyurdu. (2)

   Ümmü'l Münzir'in  (r.a) özelliklerinden biride, Rasulullah'a (sav) iki defa biat etmesidir. Bu sebeple kendisine " İki defa biat eden kadın " denmiştir. İkinci biatı hicretin altıncı yılında ağaç altında yapılan Rıdvan biatı ile gerçekleşti. 

    Müşrikler Osman bin Affan'ı (r.a) Mekke' de hapsedince Rasulullah (sav) Allah-u Teâlâ`nın emri üzere insanları biata davet etmişti. Ümmü'l Munzir de ölüm üzere yapılan bu biata diğer kadınlarla birlikte iştirak etmiş ve bu biat sayesinde cennetle müjdelenmiştir. Nitekim Rasulullah  (sav) bu biata katılanlar hakkında: 

  "Ağaç altında biat edenlerden hiç kimse cehenneme giremez, " buyurmuştur. (3) 

   Allah kendisinden razı olsun ve bizleri de  yoluna hakkıyla tabi olanlardan eylesin…

  (1) Ahmed, Müsned

  (2) Ahmed, Müsned

  (3) Buhari                                                                                                   

Meryem Demir

Bu haberler de ilginizi çekebilir