• DOLAR 32.504
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2490.618
  • ...
SON DAKİKA
Peter Szijjarto: AB`nin güvenliği Türkiye`nin istikrarından geçiy
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - (AA) Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye-Macaristan 5. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'na katılmak için bulunduğu Ankara'da ikili ilişkileri, AB ve sığınmacı kriziyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye'yi eleştirmemeliyiz"

Szijjarto, Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi sığınmacılara bakan bölge ülkelerine daha fazla destek verilmesinden yana olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"İnsanları yasa dışı yollarla binlerce kilometre uzağa gitmeye ve hayatlarını tehlikeye atmaya cesaretlendirmemeliyiz. Türkiye'nin sığınmacılar için yaptıklarına büyük saygı duyuyoruz. Bu yüzden de AB'ye ısrarla AB ve Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasında mutabık kalınan parayı ödemesini tavsiye ediyoruz. AB'nin güvenliği, Türkiye'nin istikrarından geçiyor. Eğer AB ve Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşması çalışmazsa, Batı Balkan rotası kolayca baskı altında kalabilir. Batı Balkanlardaki mevcut koşullar, krizler ve istikrarsızlık göz önünde tutulduğunda da, sınırlarımızın kısa süre içinde ağır bir baskı altında kalması kaçınılmaz. Bu yüzden, Türkiye'yi eleştirmemeliyiz. AB ülkeleri Türkiye'yi ne kadar eleştirirse muhtemel bir istikrarsızlığa o kadar katkı vermiş olur."

"Terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içindeyiz"

Terörle mücadele konusunda Türk makamlarla yakın işbirliği içinde olduklarını belirten Szijjarto, "Türkiye'nin cumhurbaşkanı ve hükümetiyle dayanışma içindeyiz. Darbe girişimine karışmış, Türkiye'nin demokratik yollarla seçilmiş liderlerini öldürmeye teşebbüs etmiş kişilere yönelik 'bu insanların da haklarının gözetilmesi konusunda dikkatli olmalıyız' şeklindeki uluslararası yaklaşımı kesinlikle benimsemiyoruz. Burada ikiyüzlü bir tavır izlenmemeli. Demokratik yollarla seçilmiş bir yönetiminiz var ve darbe girişimi buna karşı yapılmış bir terör saldırısıdır." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir