• DOLAR 32.564
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.092
  • ...
"Mevcut sistem Türkiye`ye yapılmış en büyük kötülük"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Gaziantep`e gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Valilik ve Büyükşehir Belediyesini ziyaretinin ardından iş adamları ve sanayicilerle bir araya geldiği toplantıda, gündeminde yeni anayasa değişikliği ile istihdam seferberliği vardı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği`nde (GAİB) düzenlenen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli`nin yanı sıra, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ile birliklerin yönetim kurulu üyeleri katıldı. 

Mevcut sistemin Türkiye`ye yapılmış en büyük kötülük olduğunu belirten Canikli, mevcut sistemin her gün, her dakika bir yönetim krizini, kaos ortamını tetikleyen, içinde barındıran bir sistem olduğunu söyledi.

‘Mevcut sistemden kurtulmamız gerekir` diyen Canikli, “Mevcut sistem çok yanlış ve çok tehlikeli bir sistemdir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bundan mutlaka kurtulmamız gerek. Ne amaçla dizayn edildi, hangi mantıkla böyle bir sistem kuruldu ayrı bir konudur. Değişik senaryolar var, çok şey söylenebilir, çok şey konuşulabilir, ama sonuç itibariyle Türkiye bu yönetim modeliyle yoluna devam edemez, ilerleyemez.” dedi.

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki çekişmelerin kaçınılmaz olduğunu belirten Canikli, “Bu modelde ister tek parti güçlü bir şekilde iktidara gelsin, isterse koalisyon hükümetleri olsun, hepsi zayıf kalmaya mahkum ve mecburdur. Çok istisnai durumlar hariç, şu anki olduğu gibi.  Cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki çekişme kaçınılmazdır. Şimdi cumhurbaşkanını doğrudan halk seçiyor, yetkiyi doğrudan milletten alıyor, aynı şey başbakan için de geçerli. Sistem olarak söylüyorum, her an patlamaya hazır bir bomba.Türkiye hedeflerine ve hayallerine bu sistemle ulaşma imkanına sahip değildir.” ifadelerini kullandı.

Canikli, “Mevcut sistem Türkiye`ye yapılmış en büyük kötülüktür. Geçmiş dönemde hepinizin malumu yaşanan krizler var. Yakın döneme bakıldığında Sezer`in Ecevit`e attığı anayasa kitapçığı da ekonomik krizi tetikledi. Yani mevcut sistemde bu olayların yaşanmamasının hiçbir garantisi yoktur. Muhalefet eleştiriyor, ‘Bu yetki yanlış ellere geçerse` diye. Cumhurbaşkanlığı sisteminde Kılıçdaroğlu gibilerinin seçilme şansı yüzde sıfırdır. Çünkü bunlar halkın değerlerine yabancıdır.”diye konuştu.

Ekonomide yapılan gelişmelere de değinen Canikli, “Birçok sektörde vergileri indirdik. KOBİ`lere 50 bin TL`ye kadar faizsiz kredi imkanı sunuyoruz. KOBİ`lere bu yeni paketle cumhuriyet tarihinin en büyük desteğini veriyoruz. 460 bin 160 KOBİ bu desteklerden yararlanacaklardır. Milli istihdam seferberliği kapsamında, piyasaya 2 milyon 100 bin yeni istihdam hedefimiz var. Bu adım meyvelerini vermeye başladı. Piyasa canlanıyor.”şeklinde konuştu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir