• DOLAR 32.574
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2435.714
  • ...
‘Türkiye`nin önceliği şu anda Münbiç`tir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Balıkesir Valiliği'nin ziyaretinde bir gazetecinin, "Münbiç'te hareketlilik var. Bununla ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, El Bâb'ın IŞİD'den temizlenmesinden sonra önceliği Menbic'e verdiklerini söyledi.

Işık, bu aşamada bölgede ciddi bir hareketlilik başladığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Önce DEAŞ bazı yerleri rejime bıraktı. Şimdi de gördüğümüz kadarıyla PYD, YPG bazı yerleri rejime terk ediyor. Bu, aslında PYD'nin DEAŞ'ın ve rejimin birlikte zaman zaman hareket ettiği iddiamızı doğrulayan, ispatlayan bir gelişme. Yani birbirine düşman gibi görünen pek çok yapının kolaylıkla bir araya geldiğini şu birkaç günlük hareketlilikten gördük. Bu noktada tabii Türkiye'nin önceliği şu anda Münbiç'tir. Başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinden bu konuda Türkiye'ye verilen sözlerini tutmasını bekliyoruz. Fırat'ın batısındaki PYD, PKK unsurlarının kesinlikle Fırat'ın batısından yani Münbiç'ten çekilmesini bekliyoruz, bunu da istiyoruz. Bu ABD'nin Türkiye'ye taahhüdüdür. Bu taahhüdün en kısa sürede yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu noktada da çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz."

YPG, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Menbic'e ilerlemesini engellemek için Beşşar Esed rejimiyle anlaşmıştı. Buna göre YPG güçleri, Özgür Suriye Ordusu ile olan cephe hattındaki köyleri rejime teslim edecek. Bunlar, son günlerde sıcak çatışmalara sahne olan Menbic ile El Bâb arasındaki köyler. Bu gelişmenin hemen ardından soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG'nin ÖSO ile cephe hattındaki köyleri rejime bırakacağı yönündeki açıklamaya ihtiyatlı yaklaşmış, bunu şimdilik bir iddia olarak değerlendirmişti. Çavuşoğlu, "YPG Menbic'den çekilmezse biz vuracağımızı söyledik" diye de eklemişti.

PKK/PYD'nin Suriye'deki silahlı kanadı YPG'nin başında bulunduğu Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG), köylerin rejime teslim kararının Rusya ile yapılan bir anlaşma sonucunda verildiğini belirtmişti.

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin silahlı kanadı olan YPG'ye verilen destek Türkiye`nin tepkisine sebep olunca, ABD bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG'ye katarak Suriye Demokratik Güçleri'ni kurdu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

AA, Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir