• DOLAR 32.602
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2488.355
  • ...
"Akidesi bozuk diye görevlerine dönemeyen imamlar var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa`da düzenlenen "28 Şubat`tan 15 Temmuz`a Darbeler Pratiği" adlı panelde konuşan Yazar Abdulkadir Turan, 28 Şubat sürecinde mağdur edilenlerin mağduriyetinin devam ettiğine dikkat çekti.

Şanlıurfa`da Erdemli Gençlik Kulübü tarafından Harran Üniversitesi`nde `28 Şubat`tan 15 Temmuz`a Darbeler Pratiği` adlı bir panel düzenlendi.  Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelde, Türkiye`de yaşanan darbeler ve bu darbelerin arkasındaki dinamikler ele alındı.

Panele konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Celil Abuzer ile Doğruhaber Gazetesi Yazarı Araştırmacı-Yazar Abdulkadir Turan, birer konuşma yaptı.

Kur`an-ı Kerim tilaveti başlayan panel, darbeler sürecini anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi ile devam etti. Daha sonra açılış konuşması için kürsüye çıkan Erdemli Gençlik Kulübü Danışmanı Halil Arslan, kulübün yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Yaşanan darbelerin sosyolojisi hakkında konuşma yapan Abuzer, yaşanan sosyal olayların günü birlik başlayan olaylar olmadığını bilakis her yaşanan toplumsal olayı oluşturan bazı sosyolojik sebepler olduğunu söyledi.

Yaşanan toplumsal olayları daha iyi anlamak için sosyolojik sebepleri iyi bilmek gerektiğini belirten Abuzer, "Eğer siz İslam coğrafyasındaki, Ortadoğu`daki yaşanan ve yaşanması muhtemel olayları anlamak ve öngörmek istiyorsanız şu üç şeyi iyi çözmeniz gerekiyor. Birincisi tarih bilinci, ikincisi coğrafya bilinci, üçüncüsü medeniyet bilinci. Yaşadığımız süreçler bu bilinçlerle alakalıdır. Bugün Ortadoğu`da kan ve gözyaşı varsa, Türkiye özelinde 15 Temmuz darbesi yaşanmışsa, bu bizim tarihimizle, coğrafyamızla ve taşıdığımız medeniyetimizle alakalıdır." dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Araştırmacı-yazar Abdulkadir Turan, Türkiye`de yaşanan darbelere değindi.

Türkiye`de darbeler hakkında yeterli derecede analiz yapılmadığını belirten Turan, "15 Temmuz`dan önce birbirimize soruyorduk, acaba Türkiye`de bir daha darbe olur mu? Genelde insanların cevabı bir daha darbe olmayacağı yönündeydi. Peki, neden yanıldık? İyi analizler yapılmadığı için ya da iyi tahliller yapılmadığı için darbe oldu. Vatandaşlar iyi tahliller yaptı ama üniversitelerimiz, akademisyenlerimiz, aydınlarımız iyi darbe tahlilleri yapmadığı için Türkiye`de darbe süreci, darbe sistemi hiçbir şekilde kesilmedi. Yani buradaki darbenin kurbanı, biz olacağımız endişesi bizim böyle bir tahlil ya da analiz yapmamızı daima engellendi." diye konuştu.

"Darbecileri sorgulayacağımıza, 15 Temmuz`un mimarı olan güç, bizi birbirimize sorgulattırdı"

"15 Temmuz, 28 Şubat`ın tarlasında ekildi" diyen Turan, konuşmasına şöyle devam etti: "28 Şubat`ta biz darbecileri sorgulayacağımıza, darbecilerle ilgili analizler yapacağımıza, sonradan 15 Temmuz`un mimarı olan güç, bizi birbirimize sorgulattırdı. Dediler ki 'Darbecilerin sebep olduğu meselenin sebebi dindarlardır.' 'Bunlar dindar olmasalardı, bunlar tesettürle okula gitmeselerdi, bunlar sakal bırakmaya çalışmasalardı, tesettürlerini çıkarıp okula gitselerdi, bilmem sakalını kesselerdi darbe olmazdı!' O halde ne yapalım dedik? Biz tesettürümüzü çıkaralım, sakalımızı keselim deyip gözümüzü bize çevirdik. Biz onları yargılayacağımıza, kendi kendimizde suç ihdas etmeye başladık. Birimiz diğeriyle ilgili kuşkular ifade ettik."

28 Şubat sürecinde eğitimci olarak özel bir kurumda çalıştığı yıllarda yaşadığı olayları anlatan Turan, o dönemde darbecilerin, kendileriyle uyumlu çalışan dindar kesimi müspet,  diğer dindar kesimi ise menfi diye ikiye ayırdığını, darbeciler tarafından önü açılan bu müspet dindar kesimin daha sonra 15 Temmuz darbesini gerçekleştirdiğini vurguladı.

"Akidesi bozuk diye görevlerine dönemeyen imamlar var"

28 Şubat mağdurlarının hâlâ cezaevlerinde tutulmasının büyük bir vebal olduğunu söyleyen Turan, "28 Şubat sürecinde karar veren hâkim, 15 Temmuz`un aynı zamanda müteşebbisi hapiste, onun verdiği karar adil bir karar olarak görülüp insanlar hâlâ cezaevinde tutuluyor. Hâlâ akidesi bozuk diye görevlerine dönemeyen imamlar var. Hâlâ hakları iade edilmeyen kızlarımız var, ablalarımız var. Bunlar torun sahibi oldular ama bu mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor." şeklinde konuştu.

Panelin ardından, Yazar Abdulkadir Turan, Dua Yayıncılıktan çıkan kitaplarını takipçileri için imzaladı. (Osman Gülebak- İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir