• DOLAR 32.37
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2325.351
  • ...
"Hükümetleri kurdurup düşürecek zemini kapatmamız lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Elazığ'a gelen AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK üyesi Mustafa Şentop, Vali Murat Zorluoğlu'nu ziyaret etti.

Daha sonra Fırat Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'ne geçen Şentop, katılımcılara cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.

Programa Şentop'un yanı sıra Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Burada katılımcılara hitap eden Şentop, yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Şentop, "Bugüne kadar anayasada yapılan değişiklikler anayasanın sözü ile alakalıydı. Ruhu dediğimiz kısmı anayasanın zihniyet dünyası aslında. Anayasada bunu etkileyecek değişiklikler olmamış. Bu anayasa 1982 yılında hazırlanmış ama bu anayasanın ruhu 1961'de var olan bir şey. 1961'de anayasaya girmiş, 1982 yılında da tahkim edilmiş bir zihniyet var." dedi.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini istediklerinde e-muhtıra ile uyarıldıklarını dile getiren Şentop, sözlerine şöyle devam etti: "O gece zamanın genelkurmay başkanı önce elektronik bildiri yayınladı. 'Böyle cumhurbaşkanı olmaz, şöyle şöyle olması lazım.' dedi. Hemen ardından Cumhuriyet Halk Partisi anayasa mahkemesine giderek, cumhurbaşkanlığı seçiminin meclisteki sürecinin iptali için dava açtı. Çok kısa bir zamanda anayasa mahkemesi kararını verdi. Cumhurbaşkanlığı seçimini iptal etti. Böyle olunca cumhurbaşkanı mecliste seçilemez hale geldi. Bunun üzerine hemen mecliste bir anayasa değişikliği yapıldı. Cumhurbaşkanını doğrudan milletimiz seçsin diye bir anayasa değişikliği yapıldı. Bu neden böyle oluyor? Asker, savcı, hâkim dışarıdan bir müdahale ile bu hükümeti nasıl düşürüyor?"

"Türkiye'de uzaktan kumandayla iş yapabilme imkânı kalkıyor"

Şentop, sistemin, bazı gerekçeler göz önüne alınarak hükümeti düşürebilmeye müsait olduğuna değinerek, "Hükümet parlamento içi dengelere bağlı olduğu için bu dengeleri değiştirir, gücünüz yeterse hükümeti düşürebilirdiniz. Sistem buna müsait. Bu zemini, sistemdeki bu açığı kapatmamız lazım. Şimdi hükümet parlamento dengelerine bağlı olarak kurulmayacak, doğrudan millet tarafından kurulacak. Genel seçimlerde bir sandık değil de iki sandık kurulacak. Bu bakımdan millet doğrudan hükümeti seçecek. Meclis dengelerine bağlı bir hükümet kurulmayacak. Seçim akşamı hükümet belli, görev süresi 5 yıl olacak. Dolayısıyla mecliste ne yaparsanız yapın hükümeti etkilemiyor. Artık hükümetin varlığını meclis dengelerine bağlı olmaktan çıkarıyoruz, doğrudan millete veriyoruz. Şimdi hükümetlere müdahaleyi ortadan kaldırmak üzere hükümet seçimini doğrudan millete veriyoruz. Böyle olunca Türkiye'de uzaktan kumanda ile iş yapabilme imkânı kalkıyor." şeklinde konuştu.

Program, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. (Ebubekir Yavuz-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir