• DOLAR 32.599
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2409.354
  • ...
KETEM`den Ücretsiz Hizmet
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Bingöl Devlet Hastanesi`ne entegre olarak açılan Kanser Erken Teşhis Tedavi ve Eğitim Merkezi (KETEM) faaliyetlerini sürdürüyor. Aktif olarak faaliyet veren KETEM`de her hastaya bir dosya tutularak, bu sayede hastaların sağlık durumları kontrol altına alınarak gerekli hatırlatmalar yapılıyor.
 
İlke Haber Ajansı`na bilgi veren KETEM`den sorumlu doktor Dr. Muaz Bayram, KETEM`de meme ve rahim ağzı kanseri erken teşhisi amacıyla halka yönelik tarama ve eğitim hizmeti sunduklarını söyledi.
 
Merkezde meme ve rahimağzı kanserinden korunmak amacıyla 30 - 69 yaş aralığındaki kadınların mamografi filminin çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek tarandığını belirten Bayram, "Serviks (rahimağzı) kanseri taraması için 35 - 65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez pap smear testi (rahim ağzından sürüntü) yapılarak taranmaktadır. Meme kanseri taraması için 50 - 69 yaş aralığındaki kadınlar iki yılda bir mamografi filmi çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek taranmaktadır. Kolorektal kanser tarama programı yeni başlamakla birlikte, bu kapsamda 50 - 70 yaş arası kadın ve erkekler iki yılda bir gaitada (dışkı) gizli kan testi (GKK), 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılarak taranmaktadır" dedi.
 
"Rahimağzı Kanseri Henüz Başlamadan Tespit Edilebiliyor"
KETEM`in tüm risk gruplarına hitap ettiğini belirten Bayram, "Meme kanserinde henüz başlangıç seviyesindeyken müdahale edebiliyoruz. Rahimağzı kanserinde ise henüz başlamadan tespit etmemiz mümkün. Bu nedenle kansere yakalanmadan önce herkesi taramaya bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
Ali Yıldırım - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir