• DOLAR 32.593
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2420.797
  • ...
Münbiç Isınıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUSA AZAK / DOĞRUHABER

Önceki gün ÖSO çatısı altındaki Sultan Murad Tugayı kaynakları, YPG unsurlarının ağırlıkta olduğu Münbiç'e yönelik operasyonun başladığını açıklamıştı. El Bab'ın doğusunda, Münbiç'in batısında bulunan Tel Turin köyünün YPG'den alındığı iddia edilmişti. ÖSO çatısı altındaki Sultan Murad Tugayı'nın bir komutanı, Fırat Kalkanı Harekâtı`nın ancak Münbiç'in kontrol altına alınması ve YPG unsurlarının Fırat nehrinin doğusuna geçmesiyle sona ereceğini söyledi. Sultan Murad Komutanı önceki gün yaptığı açıklamada, "El Bab'ı aldık; ama Fırat Kalkanı Harekâtı bitmedi. Amacımız şimdi YPG unsurlarını Fırat nehrinin doğusuna göndermek. Bu amaçla bugün Münbiç operasyonu başladı. Öğlen saat 12'de operasyon başladı. Tel Turin köyünü ele geçirdik. Münbiç'in batısında El Bab'ın doğusunda bulunan 3 köy temizlenecek. Münbiç bölgesinden alacağımız bölge 700 kilometrekareyi kaplıyor" dedi.

ERDOĞAN: HEDEF MÜNBİÇ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin gündemdeki konularla ilgili sorularına yanıtlar verdi. Erdoğan süren Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili, "El Bab'tan sonraki sürecimiz Münbiç istikametinde olacak. Fakat ABD başta olmak üzere koalisyon güçleriyle eğer müşterek adımlar atabilirsek Rakka sürecini beraber yürütmenin gayreti içindeyiz." dedi. Erdoğan, operasyonun Rusya ile yürütülebileceğini de vurguladı.

ÇAVUŞOĞLU: YPG MÜNBİÇ'TEN ÇEKİLMEZSE VURACAĞIMIZI SÖYLEDİK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Münbiç hakkında, "YPG buradan çekilmezse biz vuracağımızı söyledik." dedi. Bakan Çavuşoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonundaki toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu, "YPG buradan (Münbiç) çekilmezse biz YPG'yi vuracağımızı daha önce de söyledik. Tabii ki bu yeni bir şey değildir. Biz şu anda ABD ile Rakka operasyonunu nasıl gerçekleştirebiliriz ve hangi kuvvetlere nasıl destek verebiliriz? Biz de özel kuvvetler olarak, sadece ABD ve Türkiye değil, Almanya, Fransa, İngiltere gibi arazide koalisyonun içinde olan ülkeler var. Havadan nasıl destek verilebilir? Bunları görüşüyoruz." dedi.

“BURALAR ABD TOPRAĞI DEĞİL!”

Türkiye ile ABD'nin karşı karşıya gelme olasılığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, böyle bir riskin olmadığını belirterek "Burası ABD'nin toprakları değil ki. ABD askerleriyle biz niye karşı karşıya gelelim." diye konuştu. Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "Buradaki amaç, Münbiç operasyonuyla buranın temizlenmesi ve gerçek sahiplerine teslim edilmesidir. Eğer ABD, YPG'yi müttefik olarak seçiyorsa onlara dokunan bana dokunur anlayışındaysa o başka; ama böyle bir anlayış olmadığını biz biliyoruz. O nedenle YPG ile veya başka bir terör örgütüyle olan mücadelemiz, bizi ABD ile karşı karşıya getirmemelidir. Terör örgütlerinin yanında hiçbir müttefikimizin durmasını arzu etmeyiz."

MÜNBİÇ ASKERİ MECLİSİ: MÜNBİÇ'İN BATI KÖYLERİNİ REJİME BIRAKTIK

YPG`nin çoğunluğunu oluşturduğu DSG`nin kontrolündeki Münbiç Askeri Meclisi, Münbiç'in güvenliğini sağlamak için, Rus yetkililerle yapılan ittifak gereği Münbiç'in batı köylerinin savunmasının Suriye Ordusu'na bırakıldığını duyurdu. Önceki gün Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Münbiç`in batısı ve güneybatısındaki köylerde konuşlanan Demokratik Suriye Güçleri`ne (SDG) saldırı düzenlediği bildirilmişti. Suriye Demokratik Güçleri'nin Münbiç Askeri Konseyi sözcüsü, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Münbiç çevresindeki köylere Türk ordusu ve ÖSO güçleri tarafından büyük bir saldırı var. Münbiç'in batısındaki sekiz köy ağır bombardıman altında" demişti.

RUSYA`NIN MÜNBİÇ`İ BOMBALADIĞI İDDİALARI

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'li Korgeneral Stephen Townsend`in, Rusya'nın Suriye'de ABD`ye bağlı güçlerin bombaladığı iddiasını ise reddetti. Korgeneral Townsend, Bağdat`tan video konferans ile bağlandığı Pentagon`da, Irak ve Suriye`de DEAŞ`a yönelik süren operasyonlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. ABD'li komutan, “Aynı zamanda dün Rus ve rejim uçakları DEAŞ'ın elinde olduğunu zannettikleri bir köyü bombaladı. Ancak orası Suriye Arap Koalisyonunun elindeydi Türk ve rejim güçlerinin ilerlediğini görünce DEAŞ'ın oralardan çekildiğini gördüler. DEAŞ çekilince Suriye Arap Koalisyonu o köylere girmişti.” değerlendirmesini yaptı. ABD'li komutan Rus ve rejim saldırılarının Suriye Arap Koalisyonuna kayıp verdirdiğini, ancak rakamları açıklamayacağını söyledi.

RUSYA, ABD'NİN İDDİASINI YALANLADI

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'li Korgeneral Townsend`in Rusya'nın ABD destekli güçleri bombaladığı iddiasını reddetti. ABD`li yetkililerin, Suriye`de ABD tarafından desteklenen güçlerin bombalanması ihtimali üzerine kendileriyle daha önce irtibata geçtiği belirtilen açıklamada, herhangi bir kaza yaşanmaması için ABD tarafından verilen koordinatların Rus askeri yetkililer tarafından dikkate alındığı vurgulandı. Açıklamada, Rusya veya Suriye hava kuvvetleri tarafından ABD yetkililerinin belirttiği koordinatlara herhangi bir saldırı yapılmadığının da altı çizildi.

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir