• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2308.082
  • ...
İşgal ordusunun 2014 yenilgisinin itirafı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MAHMUT ÖZSOY / DOĞRUHABER

İşgalci israil'in, 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Batı Yaka'daki yasadışı yerleşim yerlerinde yaşayan üç Yahudi`nin öldürmesini bahane ederek 51 gün sürdürdüğü Gazze saldırılarıyla ilgili rapor, savaşın sona ermesinden yaklaşık 1,5 yıl sonra yayınlandı.

İşgal ordusunun 2014'te Gazze'ye düzenlediği saldırıya ilişkin Euronews'te yayınlanan raporda, işgal ordusunun Filistin direnişi karşısındaki yenilgisini üstü kapalı şekilde kabul ettiği ve işgalci israil'in hedeflerini gerçekleştirmede başarısızlığın delili olduğu belirtildi.

İsrail devlet denetçisi Joseph Şapira tarafından hazırlanan 200 sayfalık raporda, işgalci israil tarafından ‘Koruyucu Hat Operasyonu' adıyla anılan savaş öncesinde Başbakan Benyamin Netanyahu, dönemin Savunma Bakanı Moşe Ya'alon ve güvenlik kabinesini tansiyonun düşürülmesini sağlayabilecek diplomatik adımları değerlendirmediği aktarıldı.

Raporda, işgal ordusunun saldırılara başlamasından sadece iki gün sonra Ya'alon'un ‘israil, Gazze Şeridi'ndeki rahatsızlığa yanıt verseydi bundan kaçınmanın mümkün olduğu' yönündeki sözlerine de yer verildi.

‘NETANYAHYU, GAZZE'DEKİ TÜNELLERLE İLGİLİ İSTİHBARAT RAPORLARINI GİZLEDİ'

Öte yandan işgalci israil'in iç istihbarat servisi Şin Bet ve askeri istihbarat servisi AMAN'ın Hamas'la ilgili topladığı veriler arasında büyük farklılıklar olduğu ifade edilen raporda, “Bu durum, Gazze saldırısı (israil açısından) başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açtı” değerlendirmesinde bulunuldu.

Netanyahu'nun Hamas'ın Gazze'deki kazdığı tünellere ilişkin istihbarat raporlarını, Özel israil Bakanlar Konseyi'nden gizlediği kaydedilen raporda, “Siyasi, askeri ve istihbarat birimleri bu tünellerin büyük tehdit teşkil ettiğini biliyordu. Ancak alınan önlemler bunun için yeterli değildi” denildi.

‘İŞGAL ORDUSU GAZZE'DEN ATILAN FÜZELERE KARŞI KOYMAKTA BAŞARISIZ KALDI'

Raporda, tünellerle ilgili istihbarat bilgilerinin paylaşılması durumunda daha faal kararların alınabileceği vurgulanarak, işgal ordusunun, Gazze'den atılan füzelere karşı koymakta başarısız kaldığı kaydedildi.

KNESSET, NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA İSTEDİ

İşgalci israil Parlamentosu'na (Knesset) bağlı Devlet Denetleme Kurulu, yayımlanan raporla ilgili Netanyahu'dan açıklama yapması talebinde bulundu.

NETANYAHU SUÇLAMALARI REDDETİ: OPERASYON BÜYÜK BİR BAŞARIYDI

Filistin direnişi karşında başarısız olduğu anlatılan raporun yayınlanmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Netanyahu ise söz konusu suçlamaları reddederek, işgal ordusunun 2014'te Gazze'ye başlattığı saldırıyı başarı olarak nitelediği, Hamas'ın tüneller aracılığıyla işgalci israil vatandaşlarını kaçırma planlarının önlendiğini savundu.

2014'TE NE OLMUŞTU?

İşgalci israil'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı son saldırısında 2 bin 158 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda binlerce yapı tamamen yıkılırken, on binlerce bina da zarar görmüştü.

Öte yandan Hamas ve İslami Cihad, İsrail Devlet Denetçisinin raporunu, "Tel Aviv`in, Filistin direnişi karşısındaki yenilgisini kabulü" olarak değerlendirdi.

HAMAS`IN AÇIKLAMASI

İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve İslami Cihad, işgal rejimi devlet denetçisi ve ombudsmanı Joseph Shapira`nın raporunun Filistin halkının ve direnişinin işgal rejimini yenebileceğini ispat ettiğini ve raporun 2014`te Gazze Şeridi`ne açılan savaşın başarısız olduğunun itirafı niteliğinde olduğunu söyledi.

Hamas sözcülerinden Hazım Kasım, uzun yıllar işgal ordusunun yenilmez olduğu propagandasının yapıldığını fakat Filistin halkının ve direnişinin işgal rejiminin yenilebileceğini gösterdiğini ifade etti.

2014 yılındaki savaşta Gazze halkının işgal ordusuna karşı büyük bir direniş ortaya koyduğunu belirten Kasım, başta silahlı direniş olmak üzere sadece direniş seçeneğinin Filistin halkını koruyabileceğini ve haklarını geri alabileceğini bildirdi.

İSLAMİ CİHAD AÇIKLAMASI

İslami Cihad sözcüsü Davud Şihab ise raporun, işgal rejiminin 2014`te Gazze`ye yönelik saldırılarında başarısız olduğunun kabulü olduğunu söyledi.

Şihab, raporun yankıları ile İsrailli partiler arasındaki çekişmelerden Filistin halkına vazife çıkarılmaması konusunda uyarıda bulundu ve Filistin direniş güçlerinin herhangi bir saldırıyla mücadele için hazırlandığını belirtti.

İşgal rejimi devlet denetçisi ve ombudsmanı Shapira, işgal ordusunun 2014`te Gazze`ye düzenlediği ve 2 bin 158 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 11 binden fazla kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin raporunda, işgal rejimi başbakanı Benyamin Netanyahu, eski savaş bakanı Moşe Yaalon, eski genelkurmay başkanı Beni Gantz ile diğer askeri yetkilileri yeterince hazırlık yapmadan saldırıyı başlatmak ve Hamas`ın kazdığı tünellerle ilgili istihbarat raporlarını gizlemekle suçlamıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir