• DOLAR 32.564
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.092
  • ...
"Madde kullanım yaşı gittikçe düşüyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yeşilay Haftası" dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, Sonuç uyuşturucu bağımlılığın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de başta gençler olmak üzere herkesi etkileyebilen, biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında “Yeşilay Haftası” kapsamında madde bağımlılığına dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturulması adına çeşitli etkinliklerin yapıldığını belirten Yazı, sigaranın, alkolün ve uyuşturucu maddelerin bireylere, aileye ve topluma verdiği zararların vurgulandığını belirtti.

Uyuşturucu madde kullanım oranlarının giderek arttığını ve maddeye başlama yaşının küçük yaşlara kadar düştüğüne dikkat çeken Yazı, “Bilindiği üzere dünyada ve Türkiye`de tütün, alkol ve uyuşturucu madde kullanım oranları giderek artmakta ve maddeye başlama yaşı gittikçe düşmektedir. Önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruyan madde bağımlılığı, insanın hayat kalitesine zarar verici, zihin dünyasını tahrip edici, kişiyi yalnızlaştırıcı bir etkiye sahiptir.” dedi.

Yazı, “İnsanın beden ve ruh sağlığını koruması, hayatını daha düzenli ve kaliteli bir şekilde sürdürmesi ancak, kişiye, aileye, topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açan maddi ve manevi bağımlılıklardan kurtulması ile mümkündür.” ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu maddelerin beyin ve akıl sağlığının da en büyük düşmanı olduğuna dikkat çeken Yazı, şöyle devam etti:

“Bağımlılıklarda beliren ilk bulgu akıl ve sinir sistemi hastalıklarıdır. Kullanan kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açarak toplumsal, ekonomik ve sosyal çöküntü oluştururlar. Sonuç itibariyle bağımlılık dünyada olduğu gibi Türkiye'de de başta gençler olmak üzere herkesi etkileyebilen, biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunudur. Bundan kurtulmanın öncelikli koşulu bu maddelerden uzak durmaktır. Başlayanlar için ise hiçbir şey için geç değildir.”

‘Yeşilay Haftası`nın madde bağımlığından kurtulmak isteyen bireyler için bir başlangıç olabileceğine de değinen Yazı, “Bağımlılıktan kurtulmanın en önemli adımı kişinin maddeyi bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen madde kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşlarına destek ve tedavi için müracaat edebileceklerini bir kez daha hatırlatmak isterim. 1-7 Mart Yeşilay Haftasında bağımlılıktan kurtulun ve kendinize sağlıklı bir hayat armağan edin.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir