• DOLAR 32.379
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2325.448
  • ...
"Allah vekilimdir ki kaçak elektrik kullanmadım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı köylerde yaşayanlar, kaçak elektrik kullanmadıkları halde Dicle EDAŞ personellerinin kendilerine haksız yere ceza yazdıklarını dile getirerek, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istediler.

Gercüş'e bağlı Boğazköy (Bagasê) sakinlerinin tamamı ve Gercüş'ün birçok köyüne kaçak elektrik cezası kesildiğini belirten köylüler, DEDAŞ görevlilerinin bazı evlere gitmeden bile ceza yazdıklarını ileri sürdüler.

Elektrikle çalışan hiçbir cihazının olmadığını ve kaçak ihtiyacı bile duymadığını belirten 74 yaşındaki Hava Bulce, verilen cezayı ödeyemeyeceğini ifade ederek, olmayan kaçağa ceza kesilmesine tepki gösterdi.

"Neredeyse tüm Gercüş köylerine ceza yazmışlar"

Gelirinin sadece 3 ayda bir yaşlılık maaşı olduğunu söyleyen Hava nine, "Hiç bir eşyam yok. Bana kesilen cezayı nasıl öderim, yazıktır. Hastayım, bir torba dolusu ilacım var. Ben 74 yaşında ve tek başıma yaşıyorum.  Allah vekilimdir, benim kaçak elektriğim yok ve kaçak kullanmamışım. Elektrikle çalıştıracağım eşyalarım da yok. Allah vekil, elektrikle çalıştıracak ütü, fırın ve çamaşır makinem yok. Elbiselerimi bile elle yıkıyorum. Evde tek başınayken avludan bazı sesler gelince baktım, bir kişi sayacın önündeydi, iki kişi de avluda bekliyordu. Onlara 'hoş geldiniz' dedim. 'Allah razı olsun teyze' deyip hal ve hatırımı da sorduktan sonra çıktılar. Daha sonra köylüler, gelenlerin bana ve herkese de bin 500 TL kaçak cezası kestiklerini söylediler. Benim yaşlı kardeşim ve eşine de bin 500 TL ceza yazmışlar. Neredeyse tüm Gercüş köylerine ceza yazmışlar." dedi. 

"Bazı evlere gitmeden ceza yazmışlar"

Yapılanların zulüm olduğunu belirten Hava nine, sözlerinin devamında şunları söyledi: "Bu yapılan zulümdür. Bana kaçağım olmadığı halde bin 500 TL ceza kesilirse bu zulüm değil de nedir? Haksızlık değil mi? Cezamın silinmesini ve insanların üzerindeki bu zulmün kaldırılmasını istiyorum. Ceza alanların hepsi telaşa düşmüş. Bazı evlere gitmeden ceza yazmışlar. Sırayla tüm evlere ceza yazmışlar."

"Yapılan bu haksızlığı kabul etmiyoruz"

Kesilen kaçak elektrik cezalarının köylüler tarafından ödenemeyeceğini söyleyen Hava ninenin yeğeni Mehmet Bulce ise "DEDAŞ tüm köylülere kaçak cezası yazmış. Köyümüzün tüm evlerine yaklaşık 15 bin TL ceza yazmışlar. Yaşlı annem ve teyzeme ceza yazmışlar. Çoğunlukla bu cezayı ödeyemez durumda olanlardır. Köy sakinlerinin durumları düşüktür. Bazıları evlerini bile geçindiremiyorlar. Bin 500 TL'yi nasıl ödeyecekler? Gercüş'ün tüm köylerine ceza yazılmış. DEDAŞ özelleştiğinden beri bu zulmü yapıyor. Devletin bu konuya bir çözüm bulmasını istiyoruz. Yapılan bu haksızlığı kabul etmiyoruz. Böyle bir şeyin yaşanmaması gerekir." şeklinde tepki gösterdi. 

"Devletin yardım etmesini ve DEDAŞ zulmüne el koymasını istiyoruz"

"Köy sakinlerinin geneli odun sobaları kollanıyor." diyen Bulce, "Çamaşır makineleri, ütüleri, elektrik sobaları yok. Elektronik olarak televizyon, buzdolabı ve 3-4 lambaları vardır. Genellikle ihtiyardırlar ve yaşlılık maaşından başka da bir gelirleri yoktur. Çoğuna bin 500 TL ceza yazmışlar. Yapılan çok kötü bir zulümdür. Çoğu köylünün elektriğe pek ihtiyaçları yok. Teyzem eşiyle tek başlarınadır. Yaşlılık maaşıyla geçiniyorlar. Onlara da bin 500 TL yazmışlar. O yaşlı halleriyle, buna bir çözüm bulmak için Batman'a gitmişler. Devletin yardım etmesini ve DEDAŞ zulmüne el koymasını istiyoruz." dedi. (M. Sait Çelik - İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir