• DOLAR 32.591
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2494.104
  • ...
Suriye tasarısı yine vetoya takıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye'de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce (OPCW) oluşturulan misyonun (JIM) raporu, Esed rejiminin üç kez, IŞİD'in da bir kez kimyasal silah kullandığını ortaya koymuştu. Bu rapor doğrultusunda harekete geçen İngiltere, ABD ve Fransa, Suriye'de kimyasal silah saldırılarına karıştığı tespit edilenlere yaptırım uygulanmasını isteyen tasarı hazırladı.

Aralık ayından bu yana süren müzakereler ve Rusya'yı ikna çalışmalarının ardından Konsey'de oylanan karar tasarısını Rusya ve Çin veto etti.

Tasarı için veto yetkisi olmayan Bolivya da olumsuz oy verirken diğer üyelerden Etiyopya, Mısır ve Kazakistan çekimser oy kullandı. 9 ülke ise tasarı lehinde oy kullandı.

Rusya'nın 7. vetosu oldu

BMGK'da bir tasarının kabulü için 15 üyeden en az 9'unun olumlu oy kullanması ve daimi üyeler Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere'nin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Böylece Rusya, Suriye iç savaşının başından bu yana BMGK'da 7. kez Suriye tasarısını veto etmiş oldu.

Türkiye ile birlikte çok sayıda ülkenin ortak sunucu olarak destek verdiği tasarıda, Suriyeli 11 askeri komutanın varlıklarının dondurulması, bu kişilere seyahat yasağı uygulanması, Suriye rejimine helikopter satışının yasaklanması, kimyasal silah geliştirilmesi ve kullanılmasıyla ilgisi belirlenen 10 kurumun kara listeye alınması öngörülüyordu.

Putin "Desteklemeyeceğiz" demişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde Suriye rejimine yönelik yaptırımları öngören karar tasarısını uygunsuz olarak nitelendirmişti.

Bişkek`te Kırgız mevkidaşı Almazbek Atambayev ile görüştükten sonra açıklamada bulunan Putin, karar tasarısı için "Bence bu tamamen uygunsuz" ifadesini kullandı ve "Müzakere sürecindeki güveni baltalayabilir. Rusya Suriye liderliğine karşı her hangi bir yaptırımı desteklemeyecek." demişti.

"Cenevre'yi olumsuz etkileyecek"


Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov, BMGK karar tasarısının yapıcı olmadığını ve Cenevre'deki müzakereleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Suriye konulu müzakerelerin devam ettiği Cenevre`de rejim temsilcisi ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov ise, BM Güvenlik Konseyi`nde Suriye rejimine yönelik yaptırımları öngören karar tasarısının müzakereleri olumsuz etkileyeceğini söyledi. "Bu karar yapıcı değil" ifadesini kullanan Rus yetkili bu konuya yönelik konuşmasında şu sözleri sarf etti:

"Atmosfer olumsuzlaşacak. Kararı veto edeceğimizden dolayı değil. Tasarının bu aşamada getirildiği için"

Rusya'dan veto açıklaması

BM Güvenlik Konseyi, Salı günü Fransa, İngiltere ve ABD tarafından sunulan ve Suriye rejimine yaptırımları öngören bir tasarıyı oylayacak.

Yapılmak istenen yaptırımlar arasında, Esed hükümetine helikopter satışların yasaklanması ve rejim ordusunda bazı komutanların kara listeye alınması yer alıyor.

Rusya BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov da, Cuma günü yaptığı konuşmada Moskova`nın rejim karşıtı karar tasarısını veto edeceğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir