• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
Dünyaya Aldanmak Hakkında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyaya Aldanmak Hakkında

Allah (cc) buyuruyor ki:

“Rabbin dileseydi, insanları (aynı inanca bağlı) tek bir ümmet yapardı. Fakat Rabbinin merhamet ettikleri müstesna, onlar ihtilafa devam edeceklerdir. Zaten onları bunun için yarattı. Rabbinin, “Andolsun ki cehennemi hem cinlerden, hem insanlardan (suçlularla) dolduracağım” sözü kesinleşti.” (Hûd: 118-119)

Bir tefsir alimine göre ayetteki farklılık varlık açısındandır ve insanların fakir ve zengin olmak üzere birbirinden farklı durumda olmaları belirtilmektedir. Buna göre dünyanın elverişli gelişmelerine muhatap olanlar ve Allah (cc)'ın imkan tanıdığı kimseler bu durumu şükür ile karşılayarak Allah (cc)'a çeşitli iyi amellerde bulunarak dünyaya aldanmamaları gerekir. Böyle bir tutum, beklenmedik felaketlere karşı koruyucudur.

Bu hususta Allah (cc)'ın ayeti yeterli bir uyarıcıdır:

“Ey insanlar! Hiç süphesiz, Allah'ın vaadi kesindir. Buna göre sakın dünya hayatı sizi aldatmasın.” (Fatir: 5)

Allah (cc) buyuruyor ki:

“Münafıklar müminlere, ‘Sizin ile birlikte değil miydik?` diye seslenirler. Müminler de Evet, fakat siz kendinizi fitneye düşürerek hep müminlerin kötülüğünü beklediniz. İslam hakkında şüpheye düştünüz. Sizi nefsinizin arzuları aldattı.

Böylece Allah'in hükmü geldi, ayartıcı şeytan sizi Allah'ın fırsat vermesine dayanarak aldattı.” (Hadid: 14)

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Akıllı kimse nefsini hor görüp ölümden sonrası için amel işleyen kimsedir. Aptal kimse de nefsinin azgın arzularına kapılan ve Allah (cc)'tan uzun vaadli hayallerinin gerçekleşmesini dileyendir.”

Bir şair söyle der:

“Allah'a yemin ederim ki, dünya bastanbaşa Bize kalsa ve rızkı da bol bol gelse, şerefli bu insanın ona boyun eğmesi yerinde değildir. Nasıl yerinde olsun ki, o yarın bozulup gidecek bir metadır.”

Anlatıldığına göre bir bedevi, bir kabileye misafir olur. Ona yemek verirler, yemekten sonra kabilenin çadırının gölgesinde uykuya yatar, uyurken çadırı sökerler, güneş başına vurunca uyanarak yola koyulur. Yürürken der ki: “Hey, gidi hey! Dünya, başına çektiğin bir gölgeye benzer. Günün birinde bu gölgenin kaybolması kaçınılmazdır.”

Diğer bir şair de şöyle der:

“Hey gidi hey! Dünya atlının öğle sonu uykusu için indiği bir konaktır. Orada dinlenme ihtiyacini giderir ve sonra göçer.”

İbni Mes'ûd (ra) der ki, “İlim namına Allah (cc) korkusu kâfidir. Cahil namına da, “Allah (cc)'ın affına aldanmak kâfidir.”

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: “Dünyayı seven ve ondan hoşnut olanın kalbinden ahiret korkusu çıkar.”

Ehli hikmetten biri der ki, “Kul, elde edemediği dünyaliklara karşı duyduğu üzüntüden dolayı hesaba çekilir. Ele geçirdiği dünyalıklara karşı duyduğu sevinçten dolayı da hesaba çekilir.”

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir