• DOLAR 32.583
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2439.024
  • ...
Maruf-ı Kerhi ile Hasta Yolcu Hikâyesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Maruf-ı Kerhi ile Hasta Yolcu Hikâyesi

Şöhrete meftun kimseler Maruf-ı Kerhi`nin izinden gidemezler. Bir gün Maruf-i Kerhi`ye ölmek üzere olan biri, misafir gelmişti. Başında saç kalmamış, yüzünün rengi uçmuştu. Canı, bedenine bir kıl ile asılı gibiydi. Bu hasta, geceleyin yıkıldı, yattı. Hemen feryat edip inlemeye başladı. Geceleri bir nefes olsun uyumadığı gibi feryatlarıyla da kimseleri uyutmuyordu. Üstelik huysuz geçimsizdi. Ölmediği yetmiyormuş gibi, zehir sözleriyle başkalarını öldürüyordu. Çok geçmedi, oradakiler, bu feryatlardan bıkıp firar ettiler. O yerde ahaliden kimseler kalmadı. Bir tek hasta ile Maruf-i Kerhi kaldı. Maruf, geceleri ona hizmet ediyor ve bu yüzden hiç yatamıyordu. İnsanın da gücünün bir sınırı vardır. Uykusuzluğa bir geceden fazla dayanamadı ve uyumak istedi. Ancak gözlerini kapatır kapatmaz hasta yeniden homurdanmaya, abuk sabuk konuşmaya başladı. Maruf uyudu diye irfan ehline olmayacak laflar etti. Maruf-i Kerhi alttan alarak bu zehir sözleri bal niyetine içti. Söylenenleri herkes duymuştu. İçlerinden biri, Maruf`a sessizce şöyle dedi; “Efendi, lütfen söyle de artık başının çaresine baksın şu adam. Yaptıkları yeter, gitsin başka yerde ölsün. İyilik de yerinde olmalı, merhamet de. Kötülere insanlık yaramaz. Alçak insanın başının altına yastık konmaz. Tersine başı taş üzerinde olmalı.

Ey mübarek bahtiyar zat; kötülere iyilik etme. Çorak yere ağaç dikilir mi hiç? Ben sana; “Halka riayet etme” demiyorum. Sadece “Kötülere iyilik etme” demek istiyorum. Çirkin tabiatlılara karşı, güzel huyunla yumuşak davranmamalısın. Kedinin sırtını sıvazlarlar da köpeğinkini sıvazlayamazlar. Doğrusunu istersen, sahibinin nimetlerini tanıyan köpek, nankörlük yapacak kediden iyidir. Kar gibi tertemiz su verip kötü kimseleri esirgeme. Bu hasta kadar nankör, kıymet bilmez, kötü birini daha görmedim. Hiç merhamet etme şu değersiz adama.” dedi.

Maruf-i Kerhi söylenenleri dinledi ve gönlü taşarak karşılık verdi; “Bırak bu kötü düşünceleri de git. Git de rahatça uyu. Acı da olsa, sözlerine alınma bu hastanın. Rahatsız, huzursuz, hayatta karar kılmamış birinin öfke saçan bu sözleri bana öyle hoş ve güzel geliyor ki, cefasına kolayca katlanabiliyorum. Adamcağıza baksana, rahatsızlığı yüzünden gözüne bir dirhem uyku girmiyor, bir gece olsun uyuyamıyor…”

Kendini güçlü ve diri hissediyorsan bunun şükür ifadesi olarak zayıflama yüküne katlanmalısın. Yok, ben tılsım gibi sırf kalıptan ibaretim diyorsan, kendinle birlikte adın da ölür. Kerem ağacını beslemeye gayret et ki; iyi adla anılmanın meyvesini yiyesin. Büyüklüğe aldanan insan sadece kibir satar. Böyleleri büyüklüğün, alçakgönüllülükte yattığını bilmez ki!

Sadi Şirazi

Bu haberler de ilginizi çekebilir