• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Harput için UNESCO hazırlıkları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elazığ Belediyesi ve Ankara’da bulunan Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı işbirliğiyle binlerce yıllık tarihi mirasa sahip, medeniyetler merkezi Harput’un Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası (Tentative List) Geçici Listesine alınmasına ilişkin çalışmalar başlatıldı.

Çalışmalar kapsamında hazırlanacak yazılı dosyalar ve belgesel film ile Kültür Bakanlığı’na müracaat edilecek, ardından da 16 Mayıs 2017’de Harput’un Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin dosyalarla birlikte UNESCO’ya başvuruda bulunulacak.

Harput’un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına yönelik çalışmalar doğrultusunda tanıtıma katkı sağlamak amacıyla,  başta Harput Kalesi olmak üzere Sarahatun Camii, Ulu Camii, Dabakhane Mescidi,  Kale Hamamı, Kızıl Kilise, Meyem Ana Kilisesi, Gülsan Kültürevi, çeşitli sivil mimari örnekleri, Buzluk Mağarası ile Arap Baba başta olmak üzere türbeler gibi tarihi ve turistik mekânlar havadan ve karadan profesyonel bir ekip tarafından görüntülendi.

TUTAP (Turizm ve Tanıtma Platformu) Genel Başkanı Fikret Yıldız çalışmalara ilişkin yaptığı değerlendirmede, Harput’un genel olarak UNESCO’ya dâhil olmasının önemine vurgu yaparak, “Yapılacak çalışmalarla 2017 yılında Harput’un merkez olarak, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin başvuruyu yapacağız ve inşallah Harput bu sene UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dâhil edilecektir. Bundan sonraki süreçte ise Harput’un yakın bir tarihte UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesine girmesi için gerekli çalışmaları ilgili kurumlarla birlikte yürüteceğiz. Ben inanıyorum ki Harput, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alacaktır. Bu konuda öncülük yaptığı için Sayın Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz’a ve Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar’a teşekkür ediyorum. Harput’un UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi demek, Elazığ’ın turizm açısından çok büyük bir kazanç elde etmesi demektir. Bu hem sosyal yaşama, hem ticari yaşama, hem de turizmden elde edilecek milli gelire büyük katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

TUTAP Genel Başkanı Yıldız, çalışmalara ilişkin olarak Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ı da ziyaret etti.

“Harput binlerce yıllık birikimin bugüne yansımasıdır”

Ziyarette Harput’a ilişkin açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise Harput’un 4 bin yıllık kadim bir medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, “Harput havzası dediğimizde bir tarafta Erzurum, bir tarafta Mardin, bir tarafta Bingöl-Muş, bir tarafta da Malatya olmak üzere devasa bir alanı kapsıyor. Bu medeniyetlerin, kültür ve sanat birikimi halen yaşamaktadır. Harput’ta bulunan, kale, medreseler, camiler, türbeler ve kiliseler bu medeniyet merkezinin sahip olduğu birikimin bugüne yansımasıdır.” dedi.

“Harput’u yeniden tarihi misyonuna kavuşturacağız”

Harput’ta sürdürdükleri restorasyon çalışmalarıyla tarihi yapıları gün yüzüne çıkardıklarını anlatan Yanılmaz, “Yapacağımız çalışmalarla Harput’u yeniden tarihi misyonuna kavuşturacağız. Bu amaç doğrultusunda Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’nu kurduk ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarihi yapılarda kazı ve restorasyon çalışmalarımızı süratle yürütüyoruz. Harput Kalesi’nde kazı çalışmaları sürüyor ve 7 bin yıllık geçmişe sahip eserlere ulaşıldı. Belki de artık 7 bin yıllık bir kültürel miras ifadesini kullanmamız gerekir.” diye konuştu.

Elazığ’da valilik, belediye, milletvekilleri, tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve dernekler olarak ‘Biz birlikte bir gücüz’ anlayışıyla hareket ettiklerinin altını çizen Yanılmaz, “Elazığ’ı geleceğe taşımak için bizler hep birlikte hareket ediyoruz ve güzel sonuçlar alıyoruz. Harput’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması çalışmalarını da bu çerçevede yürütüyoruz. Dolayısıyla inanıyorum ki 2017 yılı Elazığ için, Harput için çok önemli bir yıl olacak. Hep birlikte Harput’un tarihi misyonuna sahip çıkacağız.” dedi. (Ebubekir Yavuz, Sinan Bilici - İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir