• DOLAR 32.595
  • EURO 34.86
  • ALTIN 2507.88
  • ...
"Eğitimi okula hapsetmek insanı morga hapsetmekten farklı değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır İl Milli eğitim Müdürlüğü ‘Mesleki Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısında konuşan MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, "Eğitim hayatın kendisi ve herşeyidir. Eğitimi okula hapsetmek, insanı morga hapsetmekten farklı birşey değil. Okul eğitimin şarj olduğu yerdir. Eğitim her yerdedir." dedi.

Diyarbakır İl Milli eğitim Müdürlüğü ‘Mesleki Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı` düzenledi. Büyükşehir Öğretmenevinde düzenlenen toplantıya, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, iş dünyası ve eğitimciler katıldı.

Toplantıda yapılan konuşmalarda, mesleki eğitimin önemine değinilerek, 28 Şubat sürecinde mesleki eğitimin büyük tahribat aldığını belirtildi.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, mesleki eğitim üzerinde hassasiyetle durulması gerektiği söyledi.

İş dünyasının mesleki nitelikli eleman bulmakta zorlandığına vurgu yapan Vali Aksoy, Gerek Milli Eğitim'de gerekse Dicle Üniversitesinde ihtiyaç duyulan alanların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Aksoy, "Bizler zaman zaman gelen talepler çerçevesinde bir istihdam ve mesleki eğitim kurulunda meslek liselerimde bazı alan ve dallarda yeni bölümler açıyor, bazen kapatıyoruz ve belirli bir ivme yakalamaya çalışıyoruz. Yine aynı şekilde üniversitelerimiz ihtiyaç duyulan alanlarda meslek yüksekokullarında yeni bölümler açabiliyor ve bunların o bölgenin ihtiyaçlarının karşılayıp karşılanmaması bakımından bu tespitler ve değerlendirmelerde büyük önem taşıyor. Bu yönüyle baktığımızda arkadaşlarımızın bugün oraya koyacağı görüşme ve öneriler bundan sonraki bizim yol haritamızın oluşmasında da bizlere çok önemli ve katkılar sunacak." dedi.

Diyarbakır`da meslek liselerinde önceki yıllara göre bir takım çalışmaların olduğunu aktaran Aksoy, "Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı meslek liselerimizin büyük bir çoğunlukta olduğunu, özel sektörün meslek liseleri konusunda arzu ettiğimiz noktaya gelmediğini görüyoruz. Diyarbakır`daki meslek liselerine baktığımızda Ticaret ve Sanayi Odamızın önderliğinde Organize Sanayi Bölgesinde yapılan meslek liselerinin dışındaki meslek liseleri, sadece sağlık meslek liseleri diye adlandırdığımız meslek liseleri. Temennimiz ve beklentimiz şudur ki; özel sektörün diğer alanlarda da çeşitlendirerek yeni meslek liseleri Diyarbakır'ımıza kazandırması için bu alanda biraz daha fazla yatırım yapmasıdır. Belki bugünkü toplantının çalışmaları sonunda bu konuda mesafeler almamıza katkı sağlayacak görüşler ortaya koyacaktır. Bizlerin, Milli Eğitim Bakanlığımızın gayretli çalışmalarıyla ilimizdeki mevcut imkânları geliştirerek mesleki eğitimi daha iyi ortaya taşınması noktasında gayretleri var. Örgün eğitim çağında olan çocukları, okullarımıza alabiliyoruz. Örgün eğitim çağından çıkmış olanlar, çocuklarımız, gençlerimizi de yetiştirmek ve onları meslek sahibi etmek de bizim en önemli görevlerimiz arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Aksoy, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında, Kalkınma Bakanlığının Diyarbakır`a ayırdığı kaynakların, Valilik olarak özellikle dezavantajlı grupların topluma kazandırılması ve onların daha iyi bir noktaya getirilmesine yönelik kullanımına gayret gösterdiklerini söyledi.  

Aksoy, “Cazibe Merkezleri Programı kapsamında içerisinde ilimize aktarılan kaynakların bir kısmında meslek liselerimizin daha iyi bir konuma gelmesi, orada okuyan ve kendilerini daha iyi geliştirmeleri adına 5 ayrı okulumuza laboratuvar gerçekleştirdik. Yaklaşık olarak bir milyon 42 bin liralık bir kaynağı biz bu 5 okulumuzun laboratuvarına yeni bölümler oluşturma anlamında onların gelişmeleri adına açtık. Gençlerimizin en iyi yetişmesi isteklerimiz arasında geliyor. Bu konuda hepimize önemli sorunlar ve görevler düşüyor.” İfadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci ise 28 Şubat Sürecinde mesleki eğitimin büyük tahribat aldığını ifade ederek, bu tahribatın telafisi için eğitimcilere büyük işler düştüğüne vurgu yaptı.

"Eğitim hayatın kendisi ve her şeyidir"

Demirci, "Bütün çocuklar gibi bu coğrafyadaki çocuklar da eğitimcilerden, bürokrasilerden, eşraftan ve tüccarlardan kendi ayakları üzerinde yürüyebilecekleri, kendilerine yetebilecekleri, aile kurabilecekleri, coğrafyalarına ve kendi öz ailelerine katkıda bulunabilecekleri bir imkân istiyorlar. Eğitim,  Milli Eğitim Bakanlığına ve eğitimcilere bırakılacak bir şey değil. Eğitim hayatın kendisi ve her şeyidir. Eğitimi okula hapsetmek, insanı morga hapsetmekten farklı bir şey değil. Okul eğitimin şarj olduğu yerdir. Eğitim her yerdedir. Mesleki eğitim, okulla birlikte okulun da ötesinde sizin tedrisatınızda mümkündür.  28 Şubat sürecinde mesleki eğitim, almış olduğu büyük tahribattan sonra, bu tahribatın telafisi konusunda bizlere büyük işler düşüyor. 1980-90`lı yıllarda zeki çocuklar mesleki liseleri tercih ediyorlardı ama 28 Şubat sürecinden sonra bir ses onlara ‘hayır meslek lisesini seçme` dedi.  Diyarbakır büyük bir şehir. Bu şehrin imkânları bize bir anlamda sunulmuş durumdadır. Bu imkânları işleyelim ve çocuklarımıza güzel günler için sarf edelim." şeklinde konuştu.

Toplantıda Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan ile Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül birer konuşma yaptı.  (Emrah Deniz, M. Hüseyin Temel- İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir