• DOLAR 32.315
  • EURO 35.082
  • ALTIN 2279.999
  • ...
Sabredenleri müjdele!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Orhan Özsoy / Doğruhaber

İmtihanlarla çepeçevredir insan… Dünya hayatı, imtihanın sürdüğü müddettir. İmtihan içinde imtihanlar görürüz kimi zaman. Hastalıklar, doğal afetler, çeşit çeşit musibetler… insanın olumlu ya da olumsuz karşısına çıkan herşey imtihandır. İmtihan, bir insanın kıymetini, cevherini, özünü ortaya çıkarır. Çünkü insanın gerçek cevheri imtihanlar karşısında sergilediği tavırda saklıdır.

Sıhhat bir imtihandır. Hayatın tadıdır. Sıhhati yerinde olan insana herşey güzel gelir, hoş gelir. Bu yönüyle sıhhat imtihanı şükür icab ettirir.

Hastalık bir imtihandır. Hastalık hem günahlardan arınma, hem de sıhhat nimetinin kıymetinin anlaşılması açısından önemlidir. Hastalık hikmeti idrak edildiğinde Üstad Bediüzzamanın ifadesiyle ibadet hükmüne geçer. “Ey sabırsız hasta! Sabret, belki şükret. Senin bu hastalığın, ömür dakikalarını birer saat ibadet hükmüne getirebilir.”

Doğal afetler bir imtihandır. Depremler, salgın hastalıklar, su problemi, bölgesel kıtlıklar imtihanın farklı çeşitleridir. Bu imtihanlar hep sabır gerektirir.

Yoksulluk bir imtihandır. Fakirliğin beraberinde sıkıntılar getirdiği bilinmektedir. Maddi sıkıntılar, ödenemeyen borçlar, çocuk sahibi olanların çocuklarına almak isteyip de alamadığı ihtiyaçlar hep yoksulluğun beraberinde getirdiği sıkıntılardır. Bu yönüyle yoksulluk, insanın belini bükmektedir. Fakat kulda imtihan bilinci var ise sahip olduğu şartların ve imkanların şükrünü eda eder; elde edemediğinden şekva etmez, elinde olana kanaat eder. Şekva hiçbir zaman dünya imtihanında sorunların çözüm mercii değildir. Sorunu çözmez, büyütür. Yol açık ve bellidir; Şükretmek, sabretmek, şartların ve imkanların daha iyi olabilmesi için çalışmak ve gayret göstermektir. Bu yol üzere giden imtihanı kazanmaya muvaffak olur.

Zenginlik bir imtihandır. Yoksulluk nasıl sabır gerektiriyor ise, şükür istiyor ise aynı şekilde zenginlik de hem şükür ister, hem sabır gerektirir. Zenginlik insanı gaflete düşürmemeli, imtihan sürecinde insanı Cenab-ı Allah`a yaklaştıracak bir vasıta olmalıdır. Dünya nimetleri insana ahireti unutturmamalıdır. İmtihanı unutturmamalıdır. İmtihan unutan, imtihanı kaybeder. İşte dünya nimetleri içerisinde ahireti unutmamak, sabır gerektiren bir durumdur.

İnsan belki de hayatta en çok sabra muhtaçtır. Sabır, musibetler içinde insanın yol arkadaşıdır. Her imtihanda insanın yolu muhakkak sabra çıkar. Cenab-ı Allah imtihanlar karşısında sabreden kullarını müjdelemiştir. İmtihanı kazanmanın yolu sabırdan geçmektedir. “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.” (Bakara: 155)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir